Nulla Hulladék?!

Háromnapos nemzetközi konferencia a hulladékcsökkentés jegyében november 2-4. között.


Az erőforrás-hatékonyság nem utópia! Ezzel a mottóval rendezte meg hatalmas érdeklődés mellett a Humusz Szövetség a Nulla Hulladék témakörét feldolgozó konferenciáját november 2-4. között, melynek résztvevői számos, már működő jó gyakorlattal ismerkedhettek meg.

 „Nulla Hulladék?! Na persze, álmokat kerget ez a civil! Sosem lesz olyan, hogy nulla hulladék. Sokaknak ez az első gondolata, de mi ezt már megszoktuk.” Graczka Sylvia, a Humusz Szövetség elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a koncepció, ha rövidtávon nem is reális cél, mint jövőkép, előttünk kell, hogy lebegjen. A Nulla Hulladékhoz vezető útra mindenképpen rá kell lépnünk, ha azt szeretnénk, hogy az élet fenntartható maradjon. Ennek első lépéseként csökkentenünk kell a keletkező hulladék mennyiségét. Ez pedig mindannyiunk felelőssége, nem csak a hulladékgazdálkodóké, ugyanis a probléma megoldása nem (csak) a technológián múlik, hanem legfőképpen az embereken. Ennek legjobb példája a szelektív gyűjtés, ahol a lakosság 96-7%-a tudja, ismeri a rendszert, bevallásuk szerint többségük külön is gyűjti hulladékát, a valóságban azonban a lakossági hulladék szelektíven gyűjtött aránya csupán 5-8%. 

A konferencia a Közép-európai Egyetemen zajlott, első napján szakértők álláspontját, hulladékos aktualitásokat ismerhettek meg a résztvevők. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, az önkormányzatokat a közszolgáltatási feladatuk során egyre növekvő mértékben érintő nehezítésekről, korlátozásokról számolt be. Véleménye szerint még nem érett meg a magyar társadalom egy nulla hulladékos elveket követő léthez, de a jövőben fontosnak tartja a fokozatos átállást. Ezután Joan Marc Simon, a Zero Waste Europe ügyvezető igazgatója mutatta be, hogy Európa-szerte már most milyen előrelépéseket látni, kiemelve Ljubljana esetét az első Nulla Hulladék Fővárost Európában, ahol közel 10 év alatt sikerült az újrahasznosítást nulláról 61%-ra emelni, illetve más kisebb városokban a hulladéknak már csak 10-15%-a kerül lerakókra. „A hulladéklerakás mellett az égetést is vissza kell szorítani, ha valóban előrébb akarunk lépni a hulladékos hierarchián. A hulladék elégetésével kevesebb energiát tudunk visszanyerni, mint amennyit spórolunk, ha annak újrahasználatával és újrahasznosításával nyersanyagokat váltunk ki.” A hulladék települési szinten megoldott csökkentésére az eseményen számos érdekes és konkrét példát mutattak be előadók, így Marco Mattiello az olasz Contarina közszolgáltatót mutatta be, hogy a hozzátartozó 50 önkormányzatnál elsősorban szemléletformálással hogyan sikerült jelentősen csökkenteni az ártalmatlanításra kerülő hulladék mennyiségét. Elena Rastei, a Zero Waste Romania színeiben hozott jó példákat a szomszédos országban már 8 várost tömörítő hálózatból. 

A Humusz Szövetség mint egy hónapja hirdette meg az önkormányzatok számára a Nulla Hulladék Kartát, amellyel célja, hogy a hulladékcsökkentés iránt elkötelezett településvezetőket hálózatba kapcsolja, és egy közös tudásbázist hozzon létre számukra ebben a témában. A hálózathoz máris csatlakozott 9 település: elsőként Alsónémedi, a konferencia társszervezője, majd Budakeszi, Csömör, Kaposhomok, Nagyszentjános, Szorgalmatos, Tét, Törökbálint, és további csatlakozókat vár a szervezet.

Az esemény közönsége abból a 7 célcsoportból állt össze, amelyről a Humusz úgy véli, hogy a legtöbbet tehet a nulla hulladékért. Az önkormányzati szakemberek mellett külön szekcióban hallhattak konkrét hulladékcsökkentéssel kapcsolatos beszámolókat, gyakorlati információkat a pedagógusok és óvodapedagógusok, továbbá a kis- és nagyvállalatok, a hazai és külföldi civil szervezetek képviselői, a felsőoktatási hallgatók.  A nap végén konkrét ajánlásokat fogalmaztak meg minden szekcióban arra vonatkozóan, hogy hogy léphetnek tovább a nulla hulladék felé vezető úton.  Az önkormányzati egy a helyi viszonyokhoz adaptálható komposztprogramot dolgoztak ki, a környezeti nevelés iránt elhivatott pedagógusok pedig megismerhették a hulladékprobléma játékos oktatásának módszertanát. Az üzleti szféra képviselői a Magyar Adományozói Fórum, a Magyar Telekom és az Ericsson Magyarország jó gyakorlataiból inspirálódhattak. 

A konferenciát egy egész napos üzemlátogatás zárta, ahol először az Ökörtelek-völgyi Hulladékkezelő működésébe nyertek betekintést az érdeklődők. Itt szembesülhettek azzal, hogy valójában mi történik a hulladékkal. Ezt követően a Dreher Sörgyárak Zrt. hulladékcsökkentési jó gyakorlatait nézhették meg első kézből. A sörgyár azon kívül, hogy saját gyártásban csak betétdíjas üvegekben forgalmaz, ami a csomagolóanyagok közül a legkörnyezetkímélőbb, az egyéb csomagolások újrahasznosítását is maximalizálta, a sörgyártás alapanyagaiból keletkező mellékterméket pedig takarmányozásra használják fel. 

A Nulla Hulladék elv létjogosultságát az is bizonyítja, hogy a konferenciának az előzetes regisztrációját másfél héttel előbb le kellett zárni, de a várólistára is rengetegen jelentkeztek még a további napokban. A három nap alatt több mint 200 résztvevőt sikerült a hulladékmegelőzésért 20 éve dolgozó szervezetnek közvetlenül elérnie.
Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás. Legyen Ön az első!
Szelektív hulladékgyűjtők


Szelektív infó
Gyakori hulladékok
Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

Nekünk a környezet is számít
Metria.hu csomagolástechnika | Csomagolva többet ér

Szakfordítás
Szakfordítás, Műszaki fordítás, Hivatalos fordításMedia Markt szelektív hulladékgyűjtés környezettudatos Használt készülékek visszagyűjtése, Elhasznált elemek gyűjtése
 környezetbarát termék környezettudatos reklámajándék, Újrafeldolgozott alapanyagokból,
ez csak természetes...
 Recucc.hu A régi tárgyak életre kelnek. Használd újra!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   

 

Kategóriák
Papír hulladék
   Tudta Ön, hogy...
   Mik tartoznak ide?
   Hova dobható?
   Mit ne csináljunk!
Műanyag hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fehér üveg hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Színes üveg hulladék
Fém hulladék
   Mit tegyünk? Mit ne tegyünk?
   Tudta Ön, hogy...
Italos kartondoboz hulladék
Szárazelem hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Gyógyszerhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Zöld hulladék
Szerves hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Világítótest hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Elektronikai hulladék
   Tudta Ön, hogy...
CD, DVD adathordozó hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Vegyipari hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Hulladékolaj
   Tudta Ön, hogy...
Üveg, porcelán hulladék
Gumihulladék
Textilhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fahulladék
   Tudta Ön, hogy...
Építési és bontási hulladékok
Hulladékvíz
   Tudta Ön, hogy...
A szelektív hulladékgyűjtésről
Környezetinevelés segédanyagok
   ÖKO játék
   Könyv
   DVD CD
Környezettudatos
Hulladékgyűjtési akciók
Partnerek
   1001 Környezettudatos tipp és vásártér
   Ecopromo reklámtárgyak
   Kirakat.Szelektiv.HU
A Szelektív.hu információi
   Kampányok
   Sajtóközlemények
Önkormányzatok
   Trizs község
Hulladékkereső
Nyeremények

Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.
   Mo. legnagyobb választéka környezetbarát termékekből  
           
     Ecopromo  Mit főzzünk ma?  Pontvelem  etk önkormanyzati klub
 Bevezetem.hu
 
 EcoLounge  hypnosia  Recucc.hu  Kérjen árajánlatot Intézményi Szelektív Hulladékgyűjtés-re  A Plastik Re-produkt Kft. 2008-ban, hasznosítható anyagok, csomagolási hulladékok és más műanyag alapú gyártásközi selejtek elszállítására, ezek megfelelő és gazdaságos kezelésére alakult. Fő tevékeny 

         
           
976