Mit tegyünk? Mit ne tegyünk?
Hová dobjuk a teflon edényt?

1910. június 26-án született Roj J. Plunkett amerikai vegyész, aki feltalálta a polimer vegyületét. 1938-ban véletlen szülte. Kísérletei során egyik palack felnyitása után nem jött ki gáz, viszont súlya megmaradt. Miután a palackot kettéfűrészelte az oldalán fehér port talált, amelynek összetétele megegyezett a tetrafluor-etilénnel, de annak spontán, katalizátor nélkül létrejött polimerje volt.

(r)

A teflon színtelen, szagtalan por, az egyik legnagyobb ismert molekula. Valamennyi műanyag közül a legkevésbé éghető, és a legnagyobb a vegyszerállósága. Jól ellenáll a hidegnek és a melegnek. A legszigorúbb élelmiszeripari követeleményeket  elégiti ki, ezért sokrétűen alkalmazható.  Magas hőmérsékleten sem tapad á semmiféle anyag, ezért edények bevonására kitűnően alkalmazható. Hadiipar után a vegy-, textil- és papíriparban használták, manapság az űrkutatás nélkülönözhetetlen anyaga.

A klórfluorkarbonokról a század végére kiderült, hogy tönkreteszik az ózonréteget, a fluorpolimerek pedig tovább nem bomló perfluoroktánsavvá alakulnak. Utóbbiról bebizonyosodott, hogy rákkeltő, és nagy valószínűséggel köze lehet az egyre gyakoribb elhízás, valamint figyelemzavaros hiperaktivitás szindróma kialakulásához is.

Az 1800-as évek elején lőporgyártással induló DuPont cég jócskán meg is gazdagodott a teflon (valamint az egyéb polimerek: neoprene, nylon, lycra) előnyös tulajdonságain, ma ő a világ második legnagyobb vegyi anyaggyártó vállalata.

Az amerikai cég mintapéldája a felelőtlen vállalati magatartásnak, története során ártott saját dolgozóinak, a gyárak környékén élő lakosságnak és vásárlóinak is: eltitkolta, hogy a teflont előállító munkások között megnövekedett a máj- és pajzsmirigyrák előfordulása, azt hazudta, nem tudott arról, hogy a gyárak perfluoroktánsavat juttatnak a vízrendszerbe, ami megnövelte a lakosság körében többek között a prosztata- és petefészekrák gyakoriságát, és akadályozta a teflon egészségkárosító hatását kutató vizsgálatokat.

Amikor mindezek 2004-ben napvilágra kerültek, a vállalat (és hét kisebb teflongyártó cég) beleegyezett, hogy 2015-ig abbahagyja a PFOA környezetbe juttatását, és megszünteti termékei PFOA-szennyezettségét, azonban semmilyen állami szankcióban nem részesült, és az egyezmény végrehajtását sem ellenőrzi senki. A vegyiparral összességében is nagyon engedékeny a Bush-kormányzat, mivel az volt egyik legfőbb pénzforrása kampányai során. 

Az EWG azt ajánlja, ne használjunk teflonborítású edényeket, bár azt jó tudni, hogy az edények PFOA-kibocsátása alacsony, csak kb. két éves használat után nő meg, vagy túlhevítés esetén (ha 230 C fölé emelkedik a hőmérséklete). Inkább öntöttvas vagy rozsdamentes acél edényekben főzzünk.

Hová dobjuk elhasznált, megunt edényeinket? 
Kutatásaink során nem találtunk erről megbizható információt, ajánlatunk a veszélyes anyagként leadása  hulladékudvarba.

Forrás: wikipédia, tudatosvásárló.hu
 Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.

Hozzászólások

[2010-10-24 11:36:06] Katona Ferenc
Jó találmány ez a teflon csak hát a szemétje!!!!!!!!!

Szelektív hulladékgyűjtők


Szelektív infó
Gyakori hulladékok
Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

Nekünk a környezet is számít
Metria.hu csomagolástechnika | Csomagolva többet ér

Szakfordítás
Szakfordítás, Műszaki fordítás, Hivatalos fordításMedia Markt szelektív hulladékgyűjtés környezettudatos Használt készülékek visszagyűjtése, Elhasznált elemek gyűjtése
 környezetbarát termék környezettudatos reklámajándék, Újrafeldolgozott alapanyagokból,
ez csak természetes...
 Recucc.hu A régi tárgyak életre kelnek. Használd újra!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   

 

Kategóriák
Papír hulladék
   Tudta Ön, hogy...
   Mik tartoznak ide?
   Hova dobható?
   Mit ne csináljunk!
Műanyag hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fehér üveg hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Színes üveg hulladék
Fém hulladék
   Mit tegyünk? Mit ne tegyünk?
   Tudta Ön, hogy...
Italos kartondoboz hulladék
Szárazelem hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Gyógyszerhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Zöld hulladék
Szerves hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Világítótest hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Elektronikai hulladék
   Tudta Ön, hogy...
CD, DVD adathordozó hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Vegyipari hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Hulladékolaj
   Tudta Ön, hogy...
Üveg, porcelán hulladék
Gumihulladék
Textilhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fahulladék
   Tudta Ön, hogy...
Építési és bontási hulladékok
Hulladékvíz
   Tudta Ön, hogy...
A szelektív hulladékgyűjtésről
Környezetinevelés segédanyagok
   ÖKO játék
   Könyv
   DVD CD
Környezettudatos
Hulladékgyűjtési akciók
Partnerek
   1001 Környezettudatos tipp és vásártér
   Ecopromo reklámtárgyak
   Kirakat.Szelektiv.HU
A Szelektív.hu információi
   Kampányok
   Sajtóközlemények
Önkormányzatok
   Trizs község
Hulladékkereső
Nyeremények

Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.
   Mo. legnagyobb választéka környezetbarát termékekből  
           
     Ecopromo  Mit főzzünk ma?  Pontvelem  etk önkormanyzati klub
 Bevezetem.hu
 
 EcoLounge  hypnosia  Recucc.hu  Kérjen árajánlatot Intézményi Szelektív Hulladékgyűjtés-re  A Plastik Re-produkt Kft. 2008-ban, hasznosítható anyagok, csomagolási hulladékok és más műanyag alapú gyártásközi selejtek elszállítására, ezek megfelelő és gazdaságos kezelésére alakult. Fő tevékeny 

         
           
976