Műanyag hulladék
Mit kell tudni a műanyag szelektív gyűjtéséről?

A műanyag szerves óriásmolekula,amelyet szintetikus úton, vagy természetes óriásmolekulák átalakításával állítanak elõ, a gyártás nyersanyagigényét kõolajból fedezik. A szintetikus eljárás során kismolekulájú vegyületekbõl (monomerekbõl) nagy molekulájú vegyületet, úgynevezett polimert alakítanak ki.

(r)

A természetes alapú mûanyagokat a természetben található óriásmolekulák (fehérjék, cellulóz) átalakításával hozzák létre. A történettudomány szerint Leonardo da Vinci évszázadokkal a bakelit felfedezése elõtt rájött a mûanyag-gyártás alapelveire. A ma ismert mûanyagok kifejlesztése 1862-ben indult meg.

 
pvc molekula

Ekkor dolgozta ki Alexander Parkes angol vegyész az elsõ, róla parkezinnek elnevezett mûanyagot. A mûanyagelõállítás továbbfejlõdésének a kulcsa Herman Standiger német vegyész kutatásaiban volt, melyben leírta, hogyan alkotnak a molekulák nemegyszer több százezernyi atomból álló láncokat. Munkája nyomán indult fejlõdésnek a mûanyagipar.
Az 1920-as évek közepétõl Magyarországon is megkezdõdött a mûanyag termékek gyártása. A mûanyagok felhasználásának rohamos növekedése megsokszorozta a civilizált társadalmak termelési és fogyasztási lehetõségeit.

 
MIRE HASZNÁLJUK A KÜLÖNBÖZÕ MÛANYAGTÍPUSOKAT?

műanyag

Polietilén (PE): palackok, tartályok, vegyszeres flakonok, konyhai edények, háztartási gépek bevonata, dobozok, kupakok, zacskók.
Polisztirol (PS): élelmiszeres dobozok,
vegyszeres dobozok, világítótestek burája, kisgépek és elektromos berendezések burkolata, elektromos alkatrészek, gyerekjátékok, hab- és szigetelõanyagok. Polipropilén (PP): flakonok, élelmiszeres zacskók, dobozok.
Polietilén-tereftalát (PET): üdítõs palackok és flakonok
Polivinil-klorid (PVC):
Kemény PVC: vízvezetékek, csõszerelvények, flakonok, tartályok, elektromos szigetelõ dobozok, rudak, lemezek, nyomógombok, gépalkatrészek.
Lágyított PVC: elektromos kábelek szigetelõ bevonata, mûanyag ruházatok, mûbõrök, padlóburkolat, egyes gyermekjátékok, csomagoló fólia.

A mûanyag felhasználási területei százalékos megoszlásban:

Csomagolások: 39%
Építőiapar felhasználás 23%
Háztartási cikkek 8%
Egyéb felhasználás 30%


HOGYAN GYŰJTSÜK A MŰANYAGOT?

A különbözõ mûanyagfajtákat ugyanabba a gyûjtõedénybe dobhatjuk, mert a  feldolgozás elõtt szétválogatják ezeket.  Ügyelnünk kell arra, hogy az üdítõs palackok, a kozmetikai termékek flakonjai, a tejfölös dobozok tisztán, kiöblítve kerüljenek a szelektív gyûjtõhelyre. A palackokról mindig csavarjuk le a kupakot, a palackot tapossuk laposra,
így könnyebb a szállítása és a hasznosítása!

Tapossa laposra!

szelektív gyűjtők

 
MI LESZ A SZELEKTÍVEN GYŰJTÖTT MŰANYAGBÓL?

A gyûjtõszigetekrõl elszállított mûanyagot  típusonként szétválogatják, tömörítik és bálázzák. A bálákat a hasznosítás/feldolgozás helyén aprítják, majd megtisztítják a különbözõ szennyezõdésektõl (papír, ragasztó, homok, élelmiszer/ital maradék stb.).
Olvasztás után a mûanyagdarabkákat granulálják, azaz egyenletes szemcsékké alakítják. Az így nyert félkész termékbõl különbözõ mûanyag tárgyakat készítenek: fóliát, mûanyag palackokat, flakonokat, virágládákat, csöveket, ládákat, de akár polár pulóvert is.
 
pl.: vállfa
vállfa

DVD tok
dvd tok
rendszámtábla tartó

rendszámtábla tartó

polár pulóver

polár pulóver
 

TUDTA ÖN, HOGY…?

• ... a csak a hõre lágyuló mûanyagokat (pl. PET palackok, mûanyag flakonok) lehet hasznosítani, a hõre keményedõket nem?

• ... 27 PET palack anyaga szükséges egy polárpulóver elõállításához?

• ... a másodnyersanyagból elõállított mûanyag gyártásához hétszer kevesebb energiára van szükség?

Forrás: ökopannon.hu, wikipédiaLáthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.

Hozzászólások

[2010-11-24 08:36:15] Nem regisztrált felhasználó
A szelektivet össze kéne gyűjteni hiszen a bolygonk bajban van segitsenek most rajta amég lehet mert önök élnek itt és az őn életük van veszéjben
[2010-11-24 14:45:53] Nem regisztrált felhasználó
Érdeklődni szeretnék, hogy tudja e valaki hogy a (kilyukadt) gumimatracokat hová lehet vinni? Az itteni hulladékgyűjtő udvarban azt mondták náluk nem lehet leadni, a kukába viszont nem szeretném belerakni ha nem muszáj, mégis csak egy matrac, nem egy banánhéj....

[2011-01-01 12:11:39] Horváth Andrea
Pulóvert?
[2011-01-12 11:00:56] Nem regisztrált felhasználó
..mégis mit gondoltál?? a polár gyapjú, vagy len???
..ez a baj, legtöbben azt sem tudják mi miből készül, pedig nem olyan nagy para a szelektív..de az emberi lustaság győz itt is, meg az érdeklődés hiánya:(
[2011-01-13 11:39:13] Nem regisztrált felhasználó
Hát igen, nagyon gazdag, pazarló nép vagyunk, de sírni azt tudunk. Már ennyi éve minimum ott kéne tartani, hogy minden 2 emeletnél magasabb háznak legyenek külön szelektív hulladékgyűjtő konténerjei. Ott a kukatárolóban. Minden kényelmes és időhiányos ember számára elérhetően. És érdekelté téve a lakosságot, csökkenteni annak a háznak a hulladékelszállítási diját ahol elhelyeznek szelektív konténert.(az embereket a zsebük által lehet legkönnyebben megközelíteni ez ügyben is. És mégis jobban járna mindenki. Foglalkozik az ilyen kérdésekkel egyáltalán valaki? Nagyon nehezen terjednek azok a szelektív konténerek.
[2011-01-24 10:46:08] Nem regisztrált felhasználó
Sziasztok! A tejfölöspoharat (polisztirolt) be lehet dobni a műanyagos gyűjtőbe? Ellentmondó infókat találtam erről. Jó lenne, ha itt a műanyagokkal foglalkozó témakörben egyértelműen fel lenne sorolva, hogy mit lehet beledobni.
[2011-01-24 13:53:35] Dusza Márta
Minden olyan doboz ami közvetlenül érintkezik élelmiszerrel csak kommunálisba mehet,kivéve ha tisztára van mosva.

[2011-01-25 10:35:07] Nem regisztrált felhasználó
Sziasztok!
Az iránt érdeklődöm, hogy a háztatásban elhasznált zsírt hol lehet leadni? Én Szegeden lakom, van is a lakókörnyezetemben hulladékudvar, de ott csak az elhasznált étolajat veszik át, a zsírt nem. Megköszönöm, ha valaki, akinek van erről információja, válaszol a levelemre,

[2011-01-28 22:12:11] Nem regisztrált felhasználó
Sziasztok!
A műanyag palackokról a papírt le kell szedni?Gondolom maradhat rajta ugye?Ja és akkor a kupakokkal mi legyen? :)
köszi!
[2011-01-30 21:46:02] Nem regisztrált felhasználó
Kedves Márta! A kimosás magától értetődik. A kérdésem arra vonatkozott, hogy milyen típusú műanyagokat lehet (tisztára mosva) a műanyaggyűjtőbe dobni - pl. polisztirolt (tejfölöspoharat, műanyag evőeszközt stb.) is lehet?
[2011-02-06 06:38:58] Kovács Andrásné
Lehet, hogy nem e témába vágó hozzászólásom, de szeretném már megkapni a decemberi nyereményemet.
Telefonon már kaptam ígéretet, hogy utána néznek, de még eddig semmilyen értesítést nem kaptam.
Kedves eddigi nyertesek Ti hogy vagytok ezzel?
Üdv mindenkinek
.
[2011-02-06 06:40:39] Kovács Andrásné
Elolvassa illetékes a fenti hozzászólásomat?
[2011-02-18 14:50:28] Nem regisztrált felhasználó
Sziasztok!
A "Műanyag flakon" elnevezésű gyűjtőbe, egyéb műanyagot nem lehet beledobni? Műanyag zacskókat, tiszta joghurtos, tejfölös poharakat?

[2011-02-18 16:02:44] Nem regisztrált felhasználó
Bele lehet dobni, de csak tisztított állapotban.
[2011-02-19 14:19:42] Noémi
Köszönöm szépen a választ!!:)) ennek most úgy örülök!:)) Kezdtem félni, hogy rosszul csinálok valamit:)Megzavart, hogy nem simán "műanyag" van ráírva, hanem "műanyag flakon".
[2011-02-28 18:55:24] Nem regisztrált felhasználó
Élelmiszerrel szennyezett műanyag is mehet a szelektívbe, csak papír nem! Az oké, hogy mindenki kiöblíti otthon a tejfölös poharat a kidobás előtt, de azért nem érdemes 30 liter vizet elmosni, mert akkor drágább a leves, mint a hús. Ráadásul inkább legyen szennyezett a műanyag, mintsem hogy a kommunálisba menjen. A műanyagot feldolgozáskor darabolják, ÁTMOSSÁK, így eltávolítják róla a szennyeződést. A kommunálisba dobot műanyag pedig csak arra jó, hogy 10000 év múlva is ott rohadjon.
[2011-03-10 07:39:54] Noémi
Úgy tudtam élelmiszerrel szennyezett hulladékot nem szabad a műanyaggyűjtőbe dobni.
Szerintem nem használunk el vele több vizet. Pl én abban a vízben mosom, amelyikben amúgyis szoktam a többi edényt. Egy csepp vízzel sem kerül többe, hogy a műanyagot is elmosom.
Továbbá, írtad, hogy papírt nem szabad beledobni.
Ezek szerint le kell szedni a joghurtos, és egyéb műanyag poharakról, ásványvizes palackokról a papírt? Erre még nem hívták fel sehol a figyelmem.
[2011-09-04 15:54:36] Nem regisztrált felhasználó
A műanyag folyékony mosóporos flakont kimostam, megpróbáltam jól megtaposni, de mivel keményebb, mint az ásványvizes flakon nem lehet annyira összegyűrni, így meg nem fér be a műanyag flakon gyűjtő lyukán. Mi ezzel a teendő, és egyáltalán a műanyagosba bedobható?
[2011-09-04 16:03:25] Nem regisztrált felhasználó
Ajánlanám az oldal szerkesztőjének a Facebookon való megosztás lehetőségét, sokkal több emberhez el lehetne juttatni a tudatos szelektív gyűjtést. És sokkal személyesebb; ha az ismerősöm látja, hogy én így gondolkodom, neki is jobban lesz kedve hozzá.:) Ma már követni kell a fejlődés adta lehetőségeket.:)
[2011-10-31 23:59:33] Nem regisztrált felhasználó
Üdv, olvasva az előző hozzászólásokat, kicsit szeretném rendbe tenni a dolgokat. Az olyan műanyag flakonokat, mint mosópor, tusfürdő, domestos, stb. szinte lehetetlen tökéletesen kimosni, a habzás miatt, ennek ellenére be lehet dobni a pet palackos gyűjtőbe a tejföl, joghurt, stb.-vel együtt?
[2012-06-23 12:53:16] Nem regisztrált felhasználó
Üdv!
Megszeretném kérdezni,hogy a mosószeres,tusfürdős,ketchup és majonézes flakonokat hova lehet kidobni?Mert itt nálunk csak olyan gyűjtő van amire az van írva hogy csak üdítős palackokat lehet bedobni.


[2012-10-06 11:38:47] Nem regisztrált felhasználó
Röhej, hogy egy olyan oldalon, aminek szelektív a neve, nem lehet világos felvilágosítást kapni. Többen kérdezik a műanyagok szelektív gyűjtését, de válasz nincs, csak a fórumozók ötletelnek. Miért nem lehet leírni, milyen típusú műanyagokat lehet bedobni a konténerekbe?
[2012-10-06 14:11:07] Nem regisztrált felhasználó
- ásványvizes és üdítős PET palackok (LAPÍTVA!)
- elöblített tejfölös és joghurtos poharak,
- műanyag zacskók, reklámtáskák műanyag fóliák,
- PP és HDPE jelzésű kozmetikai szeres flakonok
- hungarocell
- italos karton (vidéken)
[2012-10-13 21:42:58] Nem regisztrált felhasználó
Üdv!
A Fővárosi közterület-fenntartó zrt. weboldalán a következő információ olvasható a A szelektív hulladékgyűjtés szabályai cím alatt:

Műanyag:

Bedobható: ásványvizes PET palack, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (samponos, habfürdős, stb.), háztartásban előforduló tiszta fólia (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák, stb.).
Tanácsok: A tejes, joghurtos poharakat öblítsük ki bedobás előtt!

Ne dobjunk bele: zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nylonharisnya),mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott!

Az nincs részletezve hogy ha a kukán csak "műanyag palack" felirat látható (ahogy általában) akkor is ezek a szabályok érvényesek e vagy sem, de valószínűleg igen, és ezért nincs részletezve.

link: http://www.fkf.hu/portal/page/portal/fkf/szolg/Lakossag/Hulladek/Szelektiv/Szelektiv_sziget/szabalyok

Üdv!
[2012-12-21 16:49:54] Nem regisztrált felhasználó
Most akkor hungarocellt lehet vagy nem lehet?
[2013-01-11 20:55:38] Nem regisztrált felhasználó
Ócsán 2013.01.01-től házhoz jönnek, és elviszik a szelektíven gyűjtött szemetet! A lista a következő:

"PAPÍR, azaz papír csomagoló anyagok, karton, fóliázatlan színes vagy fekete-fehér újságok, reklámújságok
MŰANYAG: PET italos palackok (más műanyag nem)
FÉM italos dobozok (más fém, konzervdoboz nem!)"

Megkérdeztem, hogy a többi újrahasznosítható dologgal mitévő legyek?! A következő választ kaptam:

"Tájékoztatom, hogy a kiürült tejes dobozt azért nem teheti ki a papír közé, mert a tejes doboz belül fém bevonatot tartalmaz.
A fém konzervdobozt a balesetveszély miatt nem lehet kihelyezni, mert megsértheti a szállító kollégákat.
A mosószeres flakonokat, azért nem helyezheti ki a műanyag közé, mert nagyon kemény műanyagból van, nem újrahasznosítható."

Úgyhogy jelen pillanatban értetlenül állok a téma előtt...
[2013-01-25 18:38:22] Nem regisztrált felhasználó
Én is zavarban voltam az elején, hogy mit és hova lehet bedobni, de a szemétszállító cég honlapján a szelektív gyűjtéssel kapcsolatosan elegendő információt találtam és ma már e szerint válogatom és gyűjtöm a hulladékot. Javaslom, hogy mindenki hasonló forrásból,mindenképpen első kézből próbálja beszerezni ezeket az információkat, mert a kommentekből is kiderül, hogy szolgáltatónként eltér, hogy melyik cég mit gyűjt és mit nem szelektíven.

Segítség lehet, hogy a műanyagok esetén a flakonok(folyékony mosószer, textil öblítő, sampon, tusfürdő, ketchup, mustár, mosogatószer)alján ill. a címkéjén megtalálható a PE, HDPE, PET feliratok egyike, a margarinos, tejfölös, joghurtos poharakon alul a PS jelzés, a chips és csoki csomagolóján a PP jelzés, ami segít eligazodni, melyik műanyag kategóriába tartoznak az egyes csomagolóanyagok. És ha ezek a jelzések szerepelnek a szelektív gyűjtőedény feliratán, akkor biztos hogy bedobható oda, persze csak kimosva -és ez vonatkozik a chipszes és csokis zacskókra is, amit én mindig kettévágok az oldalánál, így mint egy lapnak, egyszerűen csak lemosom az olajos ill. csokis oldalát és kész!

Egy másik kérdésre válaszolva: ha a nagy műanyag flakon nem fér be a gyűjtő száján, akkor meg kell nézni, hogy fel lehet-e nyitni a gyűjtőedény tetejét.Én is voltam ilyen helyzetben :)
[2013-05-27 08:50:59] Nem regisztrált felhasználó
Szeretnék érdeklődni,hogy a szeletíven kihelyezett műanyagokat,melyik napon viszik el?


Szelektív hulladékgyűjtők


Szelektív infó
Gyakori hulladékok
Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

Nekünk a környezet is számít
Metria.hu csomagolástechnika | Csomagolva többet ér

Szakfordítás
Szakfordítás, Műszaki fordítás, Hivatalos fordításMedia Markt szelektív hulladékgyűjtés környezettudatos Használt készülékek visszagyűjtése, Elhasznált elemek gyűjtése
 környezetbarát termék környezettudatos reklámajándék, Újrafeldolgozott alapanyagokból,
ez csak természetes...
 Recucc.hu A régi tárgyak életre kelnek. Használd újra!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   

 

Kategóriák
Papír hulladék
   Tudta Ön, hogy...
   Mik tartoznak ide?
   Hova dobható?
   Mit ne csináljunk!
Műanyag hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fehér üveg hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Színes üveg hulladék
Fém hulladék
   Mit tegyünk? Mit ne tegyünk?
   Tudta Ön, hogy...
Italos kartondoboz hulladék
Szárazelem hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Gyógyszerhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Zöld hulladék
Szerves hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Világítótest hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Elektronikai hulladék
   Tudta Ön, hogy...
CD, DVD adathordozó hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Vegyipari hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Hulladékolaj
   Tudta Ön, hogy...
Üveg, porcelán hulladék
Gumihulladék
Textilhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fahulladék
   Tudta Ön, hogy...
Építési és bontási hulladékok
Hulladékvíz
   Tudta Ön, hogy...
A szelektív hulladékgyűjtésről
Környezetinevelés segédanyagok
   ÖKO játék
   Könyv
   DVD CD
Környezettudatos
Hulladékgyűjtési akciók
Partnerek
   1001 Környezettudatos tipp és vásártér
   Ecopromo reklámtárgyak
   Kirakat.Szelektiv.HU
A Szelektív.hu információi
   Kampányok
   Sajtóközlemények
Önkormányzatok
   Trizs község
Hulladékkereső
Nyeremények

Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.
   Mo. legnagyobb választéka környezetbarát termékekből  
           
     Ecopromo  Mit főzzünk ma?  Pontvelem  etk önkormanyzati klub
 Bevezetem.hu
 
 EcoLounge  hypnosia  Recucc.hu  Kérjen árajánlatot Intézményi Szelektív Hulladékgyűjtés-re  A Plastik Re-produkt Kft. 2008-ban, hasznosítható anyagok, csomagolási hulladékok és más műanyag alapú gyártásközi selejtek elszállítására, ezek megfelelő és gazdaságos kezelésére alakult. Fő tevékeny 

         
           
976