Elektronikai hulladék
Mosogatás és ami benne van...

Magyarországon tíz évvel ezelőtt minden 100 háztartásból egy rendelkezett mosogatógéppel. 2005-re ez az arány 6%-ra változott. A mai világban az egyik legfontosabb érvelés a mosogatógépek mellett, hogy energiát és vizet takaríthatunk meg a használatukkal.

(r)

Annak ellenére, hogy ma már egyre többen döntenek amellett, hogy beruháznak egy mosogatógépbe, még mindig sokan vannak, akik úgy gondolják, nem éri meg ilyen masinát vásárolni. Elsősorban az ő figyelmükbe szeretnénk ajánlani ezt a vallomást.
Ha ennél egy kicsit tudományosabban szeretném megközelíteni a kérdést és érveket felhozni amellett, hogy miért éri meg a kézi mosogatást gépire váltani, akkor az alábbi tényezőket és információkat tartanám a legmeggyőzőbbnek:

Idő
Egyes felmérések szerint heti 5-6 kézi mosogatás feltételezve, ha ehelyett mosogatógépet használunk, évente közel 250 óra szabadidőt nyerhetünk (egyes felmérések szerint mosogatógép használata nélkül 12 hónapot, azaz egy teljes évet veszítünk az életünkből, ennyi időt töltünk ugyanis kézi mosogatással[1]). Olvastam olyan cikket az interneten, mely addig merészkedett, hogy kimondta, tíz házassági tanácsadóból kilenc a mosogatógépet ajánlaná a problémák megoldására, tekintettel arra, hogy ezt az évi 250 órát a családunktól vesszük el, s ez végeredményben a konfliktusok eredendője. Véleményem szerint ilyen csodákra a tudomány mai állása szerint még nem képes ez a háztartási készülék, de ez persze egyáltalán nem von le az érdemeiből, hiszen nyilván senki sem szorul ötletre azzal kapcsolatban, hogy ezt az időt milyen más tevékenységre fordítsa a mosogatás helyett.

Környezetvédelem és megtakarítás
A mai világban az egyik legfontosabb érvelés a mosogatógépek mellett, hogy energiát és vizet takaríthatunk meg a használatukkal. Ha például naponta egy teljes edénykészletet mosogatógéppel elmosogatunk, ezzel egy év alatt kb. 500 kWh villamos energiát és 10.000 liter vizet[2] takaríthatunk meg ahhoz képest, ha mindezt kézzel kellene elmosogatnunk. De ha csak évi 220 mosogatással kalkulálunk, alkalmanként egy órával számolva, akkor is 320 kWh energiát és 5700 liter vizet nyerünk[3].
A vízmegtakarítás különösen akkor jelentős, ha folyó víznél történő mosogatással vetjük össze. A mai modern mosogatógépek mindössze 10-18 liter vizet használnak fel 12 teríték elmosogatásához, ami jelentősen kevesebb, mint egy 40-50 perces kézi mosogatásnál felhasznált vízmennyiség.

 
 
Néhány praktikus tanács a mosogatógépek használatához
 
  • A nagyon szennyes tányérokat és edényeket célszerű egy kicsit folyó víz alatt leöblíteni, főleg akkor, ha nem indítjuk be azonnal a mosogatógépet. Így garantáltan teljesen tiszták lesznek a betett dolgok.
  • A bepakolásnál figyeljünk arra, hogy minden oldalról érhesse víz a tárgyakat (pl. ne tegyünk egy tányérrekeszbe két tányért).
  • Mindig győződjünk meg arról, hogy a forgókarok akadálymentesen tudnak-e mozogni, nem akadnak-e meg egy-egy nagyobb méretű tányérban vagy edényben.
  • A poharakat mindig szájjal lefelé helyezzük el a kosárban, mert így elkerülhetjük, hogy a mosogatás végén a koszos mosogatóvíz a pohárban maradjon (ez az edényekre is érvényes).
  • Mindig ellenőrizzük, hogy van-e elég só a mosogatógépben.
  • Rendszeresen futtassunk le tisztítóprogramot, hisz a mosogatógépnek is szüksége van a karbantartásra.

Forrás:
www.cecedhu.hu


Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.

Hozzászólások

[2011-04-03 01:39:59] Nem regisztrált felhasználó
Mosogatni nem feltétlenül egyedül kell. Kétmedencés mosogató esetén simán lehet két személynek csinálni: egy aki mosogat, egy aki öblöget. Közben pedig valaki pl. terít a vacsorához, vagy elpakolja az edényeket... szóval akár egy családi program is lehet a konyhai feladatok elvégzése. Legalábbis nálunk szokott ilyen lenni.
Máskülönben a mosogatás előkészítése már az ebéd befejezésénél kezdődik. Ha például finom főzelék van, és mellé kenyeret fogyasztok, az utolsó falat kenyérrel kitörlöm a tányért, így szinte tisztán kerül a mosogatóba. Másrészt kézi mosogatás esetén is leöblítendő a nagyon szennyezett edény (sőt a leragadt ételmaradék feláztatása is szükséges lehet), és érdemes tisztaság szerint sorba tenni, azért hogy ne szennyezzem be már az első edénynél a vizet. Így mosogatószert is spórolok és nem kell végig a koszos vízben turkáljak.
[2011-04-17 16:26:55] Nem regisztrált felhasználó
És a mosogatógép gyártása és megsemmisítése mibe kerül?
Vajon hány évi használunk egy ilyen gépet?
Talán ezeket is figyelembe kellene venni!
Szerintem így még mindig sokkal környezetbarátabb a kézi mosogatás, a mosogatógép csak a gyártóknak éri meg!
[2011-04-19 18:10:24] Gémesné Nyitrai Anett
Én nagy mosogatógép ellenes voltam.
Addig, amíg nem lett nekem is.
És valóban... tényleg kevesebb vizet fogyasztok pedig én csak az öblítéshez használtam folyóvizet és azt is csak kis sugárban.
Bár 7közben ritkán használom, de 7végén nagyüzemi mosogatás folyik.
[2013-03-31 09:23:16] Esztergomi Baptista Szeretetszolgálat
n nem voltam a mosogatógép mellett,de úgy tűnik,hogy mégis hasznos! Nagy a család,sok a mosogatnivaló!Be kellene ruháznom?

Szelektív hulladékgyűjtők


Szelektív infó
Gyakori hulladékok
Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

Nekünk a környezet is számít
Metria.hu csomagolástechnika | Csomagolva többet ér

Szakfordítás
Szakfordítás, Műszaki fordítás, Hivatalos fordításMedia Markt szelektív hulladékgyűjtés környezettudatos Használt készülékek visszagyűjtése, Elhasznált elemek gyűjtése
 környezetbarát termék környezettudatos reklámajándék, Újrafeldolgozott alapanyagokból,
ez csak természetes...
 Recucc.hu A régi tárgyak életre kelnek. Használd újra!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   

 

Kategóriák
Papír hulladék
   Tudta Ön, hogy...
   Mik tartoznak ide?
   Hova dobható?
   Mit ne csináljunk!
Műanyag hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fehér üveg hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Színes üveg hulladék
Fém hulladék
   Mit tegyünk? Mit ne tegyünk?
   Tudta Ön, hogy...
Italos kartondoboz hulladék
Szárazelem hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Gyógyszerhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Zöld hulladék
Szerves hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Világítótest hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Elektronikai hulladék
   Tudta Ön, hogy...
CD, DVD adathordozó hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Vegyipari hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Hulladékolaj
   Tudta Ön, hogy...
Üveg, porcelán hulladék
Gumihulladék
Textilhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fahulladék
   Tudta Ön, hogy...
Építési és bontási hulladékok
Hulladékvíz
   Tudta Ön, hogy...
A szelektív hulladékgyűjtésről
Környezetinevelés segédanyagok
   ÖKO játék
   Könyv
   DVD CD
Környezettudatos
Hulladékgyűjtési akciók
Partnerek
   1001 Környezettudatos tipp és vásártér
   Ecopromo reklámtárgyak
   Kirakat.Szelektiv.HU
A Szelektív.hu információi
   Kampányok
   Sajtóközlemények
Önkormányzatok
   Trizs község
Hulladékkereső
Nyeremények

Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.
   Mo. legnagyobb választéka környezetbarát termékekből  
           
     Ecopromo  Mit főzzünk ma?  Pontvelem  etk önkormanyzati klub
 Bevezetem.hu
 
 EcoLounge  hypnosia  Recucc.hu  Kérjen árajánlatot Intézményi Szelektív Hulladékgyűjtés-re  A Plastik Re-produkt Kft. 2008-ban, hasznosítható anyagok, csomagolási hulladékok és más műanyag alapú gyártásközi selejtek elszállítására, ezek megfelelő és gazdaságos kezelésére alakult. Fő tevékeny 

         
           
976