Műanyag hulladék
A hulladék útja

A kukás autóból hová kerül a tartalom? Mik a feltételei az újrahasznosításnak? Milyen folyamatokon megy végig a hulladék? Miért kell tisztán szelektálni? Miért préseljük össze a palackot? Miért vegyük le a kupakot? Laurus Alapítvány kisfilmje bemutatja a hulladékok kezelését együtt a jövőnkért projekt Környezetvédelmi filmsorozat keretén belül.

(r)

A hulladék útjaA kukás autóból hová kerül a tartalom? A hulladékokat először lemérik, hídmérleg segítségével kukásautóval együtt. A végén pontos kilogrammokat kapunk mennyi hulladék került beszállításra. A kukásautó szállíthat szelektíven gyűjthető újrahasznosítható hulladékot vagy vegyes kommunális hulladékot. A hulladék 3 helyre mehet komposztálóba, válogatóba illetve a műszaki védelem segítségével lerakásra. Amennyiben a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket helyesen használjuk az ott gyűjtött hulladékok újrahasznosítását tesszük lehetővé.
Az újrahasznosítás sokkal kisseb környezeti terheléssel jár mint új anyagok előállítása. A hulladékkezelő telepen az újrahasznosítás folyamatát készítik elő.

  
A szelektíven gyűjtött hulladékot először állogatják. Ez részben gépesített de jelentős szerepet jelent az élő munkaerő. Ez indokolja, hogy a hulladékokat tisztán elöblített állapotban gyűjtsük. A válogatás a különféle anyagok különféle feldolgozási technológiájuk miatt szükséges. De sajnos azért is szükséges a utólagos válogatás mert sokszor nem oda való hulladék lett a gyűjtőkonténerbe dobva.

Az újrahasznosításra alkalmatlan hulladékok is kiválogatásra kerül amik a kommunális hulladékokkal együtt kezelnek. A műanyagot és a papír hulladékot válogatás követően bálákba préselik. A bálákba tömörített hulladékot különböző feldolgozó üzemekbe szállítják ahol először nyersanyagot majd mindenféle készterméket készítenek.

A bálákat előtisztítják, mossák, aprítják, apró pici granulátumot készítenek belőle. A műanyag granulátumból rengeteg használati tárgy készül, polár pléd, vállfa, virágos láda, kerítésoszlop. A papírból újrapapír készül a papírgyárakban.

Szelektív gyűjtésnél nagyon fontos, hogy amit a szelektív szigeten látunk matrica, tájékoztató jelölések megmutatják milyen típusú hulladékokat helyezhetünk el. Ezeket fontos betartani. Ugyancsak fontos, hogy a műanyag palackokat préseljük össze, kupakokat csavarjuk le. Fontos odafigyelni a hulladékok kiöblítésére is, hogy a feldolgozó üzemben megfelelően lehessen kezelni.


Mi is történik a válogatás nélküli vegyes kommunális hulladékkal?
A kommunális hulladékok nem hasznosíthatóak a válogató telepen, szigetelt lerakóba kerülnek. A lerakok, nagyon szigorú műszaki előírásoknak megfelelően készül és működik annak érdekében, hogy a hulladék ne károsíthassa a környezetünket.

A hagyományos szeméttelepek és szigetelt lerakok közti különbség:
A szigetelt hulladéklerakónál a hulladék nem közvetlenül érintkezik a talajjal ez által nem szennyezi a talajvizeket, talajt. A lerakok mellet több létesítmény is van. Csurgalékvíz, övárok, mely összegyűjti a hulladékból eltávozó nedvességtartalmat folyadékot. A telephelyen folyamatos ellenőrzés van és folyamatosan dolgoznak a gépek.

A hulladéklerakóban melléktermékként depónia gáz keletkezik mely adott esetben káros is lehet. Viszont arra is van lehetőség hogy ezt a gázt is felhasználjuk. Gázgyűjtő kutak segítségével elsősorban elektromos energia előállítására amellyel az egész hulladékkezelő üzem elektromos igénye előállítható.

A hulladéklerakók megtelése ellen elsősorban környezettudatos vásárlással megelőzéssel, szelektív hulladékgyűjtéssel tudunk tenni.Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.

Hozzászólások

[2012-09-07 18:42:38] Nem regisztrált felhasználó
jonapot kivanok!
sajnos arra vonatkozoan nem talalok sehol leirast,h a pillepalackos kontenerbe vajon dobhatok egyeb muanyag hulladekot, vagy sem...(zacskok, csokicsomagolo muanyag,torott muanyag konyhai talak, tejfolos flakonok...)
mi tenyleg, igazan szeretnenk szelektalni, kerem, segitsenek!
csellolilla@gmail.com
[2013-01-17 11:27:35] Nem regisztrált felhasználó
Szép Napot mindenkinek!
Már a kezdetektől szelektíven gyűjtöm és viszem a lerakókba a hulladékot. Meggyőződésem, hogy hasznosítják, feldolgozzák. Sajnos, még családon belül is van, aki kinevet és fölöslegesnek tartja a mániámat. Nehéz tudatosítani az emberekben, hogy milyen hasznos dolog!

Szelektív hulladékgyűjtők


Szelektív infó
Gyakori hulladékok
Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

Nekünk a környezet is számít
Metria.hu csomagolástechnika | Csomagolva többet ér

Szakfordítás
Szakfordítás, Műszaki fordítás, Hivatalos fordításMedia Markt szelektív hulladékgyűjtés környezettudatos Használt készülékek visszagyűjtése, Elhasznált elemek gyűjtése
 környezetbarát termék környezettudatos reklámajándék, Újrafeldolgozott alapanyagokból,
ez csak természetes...
 Recucc.hu A régi tárgyak életre kelnek. Használd újra!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   

 

Kategóriák
Papír hulladék
   Tudta Ön, hogy...
   Mik tartoznak ide?
   Hova dobható?
   Mit ne csináljunk!
Műanyag hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fehér üveg hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Színes üveg hulladék
Fém hulladék
   Mit tegyünk? Mit ne tegyünk?
   Tudta Ön, hogy...
Italos kartondoboz hulladék
Szárazelem hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Gyógyszerhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Zöld hulladék
Szerves hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Világítótest hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Elektronikai hulladék
   Tudta Ön, hogy...
CD, DVD adathordozó hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Vegyipari hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Hulladékolaj
   Tudta Ön, hogy...
Üveg, porcelán hulladék
Gumihulladék
Textilhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fahulladék
   Tudta Ön, hogy...
Építési és bontási hulladékok
Hulladékvíz
   Tudta Ön, hogy...
A szelektív hulladékgyűjtésről
Környezetinevelés segédanyagok
   ÖKO játék
   Könyv
   DVD CD
Környezettudatos
Hulladékgyűjtési akciók
Partnerek
   1001 Környezettudatos tipp és vásártér
   Ecopromo reklámtárgyak
   Kirakat.Szelektiv.HU
A Szelektív.hu információi
   Kampányok
   Sajtóközlemények
Önkormányzatok
   Trizs község
Hulladékkereső
Nyeremények

Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.
   Mo. legnagyobb választéka környezetbarát termékekből  
           
     Ecopromo  Mit főzzünk ma?  Pontvelem  etk önkormanyzati klub
 Bevezetem.hu
 
 EcoLounge  hypnosia  Recucc.hu  Kérjen árajánlatot Intézményi Szelektív Hulladékgyűjtés-re  A Plastik Re-produkt Kft. 2008-ban, hasznosítható anyagok, csomagolási hulladékok és más műanyag alapú gyártásközi selejtek elszállítására, ezek megfelelő és gazdaságos kezelésére alakult. Fő tevékeny 

         
           
976