Fém hulladék
Az alumínium italdobozok körforgása

Hogy milyen értékes az alumínium ? Míg napjainkban bárki használhat alumíniumból készült evőeszközöket, addig az 1800-as évek Párizsában kizárólag a király és a királynő ehetett ezekkel az tárgyakkal. A 19. században III. Napóleon idejében 1 kiló alumíniumért a jelenlegi árakra átszámítva 1 milliárd forintot fizettek.

(r)

Ma már csak néhány száz Ft-ba kerül egy kiló alumínium még így is igen értékesnek számít és az egyik legelterjedtebb fém a világon. Alacsony súly, rugalmasság, nagy teherbíróság jellemzi. Repülőgépek gyártásánál, autóiparban alapvető fontosságú alapanyag. Az új Jaguárnál 3,3 tonna széndioxid kibocsájtás kerülhető el újrahasznosított alumínium felhasználásává.

1 tonna alumíniumból akár 70000 CD-t lehet gyártani amelyre elférne az összes eddig megjelent könyv teljes tartalma. Érdekes, hogy 1 CD súlya 17 gramm, pont annyi mint egy alumínium italos doboz. 1 tonna alumíniumból közel ezer bringa váza készül el.

Az alumínium csomagolás szempontból is népszerű. Az első maiakhoz hasonló alumínium italos dobozt 1935-ben Amerikában egy New York-i sörfőzdében használták. Annyira népszerű lett, hogy egy évre az első italos alumínium doboz megszületése után Európában, Egyesült királyságban, Franciaországban és Németországban is megjelent.
1965-ben a jellegzetes tépőfedele kifejlesztése után világhódító sikere lett.
Az alumínium italos doboz forradalmasította az italok csomagolását, számtalan üdítőt, energiaital, sört, töltenek bele. Sokfélesége jól mérhető Svéd alumínium italos doboz gyűjtő 18000 gyűjteményén. Napjainkban évente több mint 250 milliárd dobozt gyártanak világszerte.


Az alumínium italdobozok körforgása

Az alumínium italos doboz fala vékony, vékonyabb az emberi hajszálnál. Így súlyuk miatt könnyű szállítani. Nem engedik át a szagot, a fényt, folyadékot, jól néz ki tehát praktikus. Tulajdonságai Magyarországon is annyira népszerűvé teszi, hogy évente, egy személy 50 aludobozt használ el.

Ha kiürül hulladék válik belőle, de nem mindegy hová kerül. Ha kommunális szemétbe kerül, először szemétlerakóba, majd föld alatt végzi.
Szelektíven gyűjtve érték.. A szelektív hulladékgyűjtés célja, hogy a hulladékokat a keletkezési helyén egymástól elkülönítve gyűjtjük így lehetővé tesszük újrahasznosításukat illetve újrafeldolgozásukat.

Az alumínium dobozok végtelenszer újra és újra újrahasznosíthatóak. Újrahasznosításának legnagyobb előnye az energiamegtakarítás. A bauxitból készült alumíniummal szemben újrahasználatosítás által (azaz szelektíven gyűjtött aludobozok által) újra feldolgozott alumínium gyártási energiaszükséglete 95%-al kevesebb.

A szelektíven gyűjtött alumínium dobozokat az újrahasznosító cég telephelyén 1 tonnás kockákra préselik össze, amit gyárban beolvasztanak. Élőször kisebb darabokra darabolják, mágnessel acéldaraboktól mentesítik, forrólevegővel a festéket leégetik.
700 celsius fokon az olvasztókemence 90 tonna alumíniumot olvaszt fel. Ebből hatalmas alumínium tömböt öntenek. A tömbökből hengerműben hajszálvékony lemezt hengerelnek. Az újrahasznosított alumínium semmiben sem különbözik az elsődleges nyersanyagból készült alumíniumtól. Présgépek segítéségével érik el a végleges doboz formát, majd címkével megfestik. 1kg alumíniumból körülbelül 70 italos doboz készül.

Helytakarékos, környezetbarát szállítás.
Ugyanannyi folyadék szállításához üvegbe csomagolva 2 teherautó szükséges, míg aludobozba csomagolva egy teherautó.


A BevCan East új az alumínium italosdobozok szelektív hulladékgyűjtését népszerűsítő oktatófilmje.Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.

Hozzászólások

[2011-12-14 09:06:59] Nem regisztrált felhasználó
Megdöbbentő, hogy a cikk gyakorlatilag propagálja az alumínium-csomagolást. Hány százaléka is van ma Magyarországon szelektíven gyűjtve? Biztos, hogy egy számjegyű. Ennek fényében kéne viszonyulni a gyártás energia- és nyersanyagigényéhez - és a vörösiszapot se felejtsük el!
[2012-02-09 11:09:08] Nem regisztrált felhasználó
Megdöbbentő a tudatlan hozzászólás is, amely adatok és tudás hiányában mond véleményt. Ma Magyarországon 30 % feletti a visszagyűjtés. A vörösiszap pedig a timföldgyártás mellékterméke. Ma az itthon gyártott timföld majdnem teljes mennyiségét a kozmatikai ipar és a tűzálló anyagok gyártása veszi fel.

Szelektív hulladékgyűjtők


Szelektív infó
Gyakori hulladékok
Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

Nekünk a környezet is számít
Metria.hu csomagolástechnika | Csomagolva többet ér

Szakfordítás
Szakfordítás, Műszaki fordítás, Hivatalos fordításMedia Markt szelektív hulladékgyűjtés környezettudatos Használt készülékek visszagyűjtése, Elhasznált elemek gyűjtése
 környezetbarát termék környezettudatos reklámajándék, Újrafeldolgozott alapanyagokból,
ez csak természetes...
 Recucc.hu A régi tárgyak életre kelnek. Használd újra!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   

 

Kategóriák
Papír hulladék
   Tudta Ön, hogy...
   Mik tartoznak ide?
   Hova dobható?
   Mit ne csináljunk!
Műanyag hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fehér üveg hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Színes üveg hulladék
Fém hulladék
   Mit tegyünk? Mit ne tegyünk?
   Tudta Ön, hogy...
Italos kartondoboz hulladék
Szárazelem hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Gyógyszerhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Zöld hulladék
Szerves hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Világítótest hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Elektronikai hulladék
   Tudta Ön, hogy...
CD, DVD adathordozó hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Vegyipari hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Hulladékolaj
   Tudta Ön, hogy...
Üveg, porcelán hulladék
Gumihulladék
Textilhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fahulladék
   Tudta Ön, hogy...
Építési és bontási hulladékok
Hulladékvíz
   Tudta Ön, hogy...
A szelektív hulladékgyűjtésről
Környezetinevelés segédanyagok
   ÖKO játék
   Könyv
   DVD CD
Környezettudatos
Hulladékgyűjtési akciók
Partnerek
   1001 Környezettudatos tipp és vásártér
   Ecopromo reklámtárgyak
   Kirakat.Szelektiv.HU
A Szelektív.hu információi
   Kampányok
   Sajtóközlemények
Önkormányzatok
   Trizs község
Hulladékkereső
Nyeremények

Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.
   Mo. legnagyobb választéka környezetbarát termékekből  
           
     Ecopromo  Mit főzzünk ma?  Pontvelem  etk önkormanyzati klub
 Bevezetem.hu
 
 EcoLounge  hypnosia  Recucc.hu  Kérjen árajánlatot Intézményi Szelektív Hulladékgyűjtés-re  A Plastik Re-produkt Kft. 2008-ban, hasznosítható anyagok, csomagolási hulladékok és más műanyag alapú gyártásközi selejtek elszállítására, ezek megfelelő és gazdaságos kezelésére alakult. Fő tevékeny 

         
           
976