Kampányok
Tudományfesztivál a fenntartható energia jegyében

Budapest, 2012. április 18. – „Töltsd fel magad energiával a Tudományfesztiválra” felütéssel indult a visszaszámlálás a pénteki nyitásig. Fiar Sándor, a legendás Delta TV-magazin műsorvezetője a szervezőkkel egyetemben a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsője előtt street science elemekkel, bringaerőművel népszerűsítették a Föld Napja alkalmából április 20-22., 10-18 óra között, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Múzeumkertben, valamint a Kossuth Klubban megrendezendő fesztivált.

(r)

„Töltsd fel magad energiával a Tudományfesztiválra!”

Tudományfesztivál a fenntartható energia jegyébenII. Tudományfesztivál a fenntartható energia jegyében

A nagyszabású II. Tudományfesztivál alternatív meghajtású járművekkel, megújuló energia tanösvénnyel, ökojátszótérrel, Gömböc kiállítással, tudományos talk-show-val, Lego-robot programozó versennyel, Delta Szabadegyetemmel és számos egyéb tudományos csemegével várja a látogatókat. A fesztivál interakciót, tudományos élményszerzést, tapasztalatcserét kínál, a nagyközönség testközelből, közérthető módon is megismerkedhet a tudományos fejlesztésekkel. A fesztivál minden generáció számára szórakoztató időtöltést kínál, a részletes program a www.tudomanyfesztival.hu oldalon elérhető.

2012 az ENSZ által meghirdetett „Fenntartható Energiát Mindenkinek” nemzetközi éve. A fenntartható energiagazdálkodás nem csak környezeti szempontból aktuális kérdés, hanem társadalmi és gazdasági aspektusai sem elhanyagolhatóak. Hazánkban legalább másfél millió embert érint az energiaszegénység problémája. Ennek jegyében a II. Tudományfesztivál nagyközönsége számos olyan program részese lehet, amelyek a fenntartható energiafelhasználáshoz kapcsolódó kutatásokat és innovációkat mutatják be a tudományos népszerűsítés eszközével. A rendezvény nem kész megoldásokkal szolgál, hanem a közös gondolkodást és a szemléletformálást helyezi a fókuszába.

Múzeumkert
A Múzeumkert elsősorban a street science elemek gyűjtőhelye lesz. A fesztivál egyik különlegessége az itt felállított megújuló energia tanösvény. A megújuló energiafelhasználás növelése segít a családok és közösségek energiafüggőségének csökkentésében. Olyan eszközök mutatkoznak itt be, amelyek kis barkácstudással, mindenki számára elérhető alapanyagokból, akár saját kezűleg otthon is elkészíthetőek. Használatukkal az emberek energiafüggése és -kiadásai csökkennek, míg az energiatermelés érdekében végbevitt környezetkárosítás ugyancsak mérséklődik. Olyan érdekes fejlesztések lesznek itt láthatóak, mint a szolár grill, szélkerék, napaszaló, főzőláda, komposzt-erőmű, vízkerék, Picasso kályha, sör- és fátyolkollektor és a thermoszifon.

A fenntartható közlekedés szekció olyan különleges járműveket vonultat fel, mint a elektromos robogó, segway, egyedi gyártású magyar prototípusok, elektromos robogó, trikke, elektromos kerékpár, valamint elektromos roller. Utóbbi hármat a múzeum mögötti Pollack Mihály téren a nagyközönség ki is próbálhat. Ezek a járművek elsősorban a városi közlekedés remek alternatívái.

A felnövekvő nemzedék szórakoztatásáról az ökojátszótéren ökolabirintussal, megújuló energiával működő játékokkal, kvízjátékokkal, versenyekkel, bringaerőművel, valamint környezeti ismeretterjesztő foglalkozásokkal gondoskodnak a tudományünnep szervezői. A fesztivál közönsége a zöld büfében fogyaszthat idényjellegű, helyi termelőktől származó élelmiszerek felhasználásával készült ételeket, kistermelői szörpöket és borokat, fair trade italokat. Szintén a kertben elhelyezett pavilonban bárki kipróbálhatja magát a Delta tudományos hírolvasójaként a kamerák előtt. Ugyanitt napelemes használati tárgyak, Lego-robot programozási verseny, energiatakarékos festőműhely mutatkozik itt be, és a látogatók abba is bepillantást nyerhetnek, miként kapcsolódik a vállalati önkéntesség valamint a felelős turizmus a fenntartható energia témaköréhez.

Kossuth Klub épülete
A Kossuth Klubban tudományos népszerűsítő előadásokra, beszélgetésekre, technológia bemutatókra, tudományos ismeretterjesztő vetítésekre, ifjú tehetségek tudományos versenyeire és koncertekre kerül sor.

Fenntartható energia extrém környezetben címmel Delta Szabadegyetem előadásokat tekinthet meg a nagyközönség Fiar Sándor, a Delta műsorvezetője szerkesztésében. A Kossuth Klubban rendezett Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállításon 10-19 év közötti fiatalok szemléltetik természettudományi és műszaki tematikájú alkotásaikat és ilyen tárgyú újításaikat. A tehetséggondozás jegyében továbbá sor kerül az OTP Fáy András Alapítvány által 10-19 éves fiatalok számára meghirdetett vetélkedő díjkiosztójára. Akik intenzív akusztikai és képi élményekre vágynak, azok a high-end hangszobában a Föld természeti jelenségeiről készült, varázslatos hangélményekkel kísért diaporáma bemutató részesei lehetnek.

Magyar Nemzeti Múzeum épülete
A Magyar Nemzeti Múzeum épületében több tudományos témát felölelő kiállítás is nyílik erre az alkalomra. Bemutatkozik a 110 éves világhírű geológiai mérőműszer, az Eötvös-inga. A tudomány és művészet találkozása elevenedik meg a Gömböc kiállítás során. „Az évszázad katasztrófája” címmel kiállítás nyílik Stiller Ákos fotósorozatából, amely a vörösiszap-katasztrófát és az újjáépítést illusztrálja. A Magyar Nemzeti Múzeum „Tudós magyarok, akik a XX. századot csinálták” című kiállítása pedig új elemekkel bővül. A Pollack Mihály teremben rendezett TudásPresszóban tudományos talk-show keretében a tudomány érdekességeiről dr. Fábri György beszélget a tudományos élet neves képviselőivel. A meghívottak között lesz immunológus, atomfizikus, informatikus, építész, addiktológus, közgazdász, mérnök. Előadások, bemutatók lesznek még a MASAT-1 műholdról, a sakkgömbről, Bolyai János geometriájáról, Eötvös Lóránd életművéről, a hazai alumíniumgyártásról, valamint a BME építész hallgatói bemutatják innovatív szolár ház projektjüket.

Az ünnepélyes megnyitóra április 20-án, 16 órakor kerül sor. A fesztivált megnyitja Tarlós István, Budapest főpolgármestere, a rendezvény fővédnöke. Köszöntőt mond kormányzati védnökként Dr. Illés Zoltán környezetügyi államtitkár, kerületi védnökökként Dr. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere és Dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere, valamint Dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Dr. Zárug Péter Farkas fesztiváligazgató.

www.tudomanyfesztival.huLáthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás. Legyen Ön az első!
Szelektív hulladékgyűjtők


Szelektív infó
Gyakori hulladékok
Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

Nekünk a környezet is számít
Metria.hu csomagolástechnika | Csomagolva többet ér

Szakfordítás
Szakfordítás, Műszaki fordítás, Hivatalos fordításMedia Markt szelektív hulladékgyűjtés környezettudatos Használt készülékek visszagyűjtése, Elhasznált elemek gyűjtése
 környezetbarát termék környezettudatos reklámajándék, Újrafeldolgozott alapanyagokból,
ez csak természetes...
 Recucc.hu A régi tárgyak életre kelnek. Használd újra!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   

 

Kategóriák
Papír hulladék
   Tudta Ön, hogy...
   Mik tartoznak ide?
   Hova dobható?
   Mit ne csináljunk!
Műanyag hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fehér üveg hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Színes üveg hulladék
Fém hulladék
   Mit tegyünk? Mit ne tegyünk?
   Tudta Ön, hogy...
Italos kartondoboz hulladék
Szárazelem hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Gyógyszerhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Zöld hulladék
Szerves hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Világítótest hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Elektronikai hulladék
   Tudta Ön, hogy...
CD, DVD adathordozó hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Vegyipari hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Hulladékolaj
   Tudta Ön, hogy...
Üveg, porcelán hulladék
Gumihulladék
Textilhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fahulladék
   Tudta Ön, hogy...
Építési és bontási hulladékok
Hulladékvíz
   Tudta Ön, hogy...
A szelektív hulladékgyűjtésről
Környezetinevelés segédanyagok
   ÖKO játék
   Könyv
   DVD CD
Környezettudatos
Hulladékgyűjtési akciók
Partnerek
   1001 Környezettudatos tipp és vásártér
   Ecopromo reklámtárgyak
   Kirakat.Szelektiv.HU
A Szelektív.hu információi
   Kampányok
   Sajtóközlemények
Önkormányzatok
   Trizs község
Hulladékkereső
Nyeremények

Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.
   Mo. legnagyobb választéka környezetbarát termékekből  
           
     Ecopromo  Mit főzzünk ma?  Pontvelem  etk önkormanyzati klub
 Bevezetem.hu
 
 EcoLounge  hypnosia  Recucc.hu  Kérjen árajánlatot Intézményi Szelektív Hulladékgyűjtés-re  A Plastik Re-produkt Kft. 2008-ban, hasznosítható anyagok, csomagolási hulladékok és más műanyag alapú gyártásközi selejtek elszállítására, ezek megfelelő és gazdaságos kezelésére alakult. Fő tevékeny 

         
           
976