Sajtóközlemények
A kormányzat környezetpolitikája lesújtó

Zöld szervezetek értékelték a kormány félidei munkáját Budapest, 2012. május 29. – 42 zöld szervezet közös, 32 oldalas értékelését adták át a környezetvédők Orbán Viktor miniszterelnök részére a Kossuth téren.

(r)


Hulladékügy 2-es lett - gyenge környezetpolitikai teljesítmény az elmúlt két évben - részben EU-szintű folyamat részeként, jelentős késéssel - gyökeresen átalakuló hulladékgazdálkodási rendszert csak a (több esetben közel két évtizede hiányzó) végrehajtási rendeletek ismeretében lehetne értékelni. 

A Nemzeti Megelőzési Program kidolgozása helyett az újrahasznosítással és a termékdíjjal foglalkozó intézményrendszer kialakítására koncentrált a tárca.
Az  állami szerepvállalás jelentősen növekedett az ágazatban.
 


kormányzat környezetpolitika
Az értékelés kilenc témakörben, összesen 178 pontban elemezte a kormány környezetvédelemmel kapcsolatos munkáját. Egyúttal egy bizonyítványt is átnyújtottak, amely szerint a kormány két „tárgyban” egyest, hatban kettest kapott, és csupán egyben érdemelte ki a hármast.
 
A kormányzat két éves környezetpolitikai teljesítménye összességében lesújtó. Az önálló környezetvédelmi tárca megszüntetése és feladatainak beolvasztása más tárcákba nem a környezeti szempontok integrációját, hanem a környezetvédelem alárendelt helyzetét eredményezte. Ez nagymértékben hátráltatja a kor kihívásainak megfelelő gazdasági szerkezet és társadalmi jól-lét elérését is" - jelentette ki az átadáson Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének elnöke.

”A jelenlegi energiastratégia visszaveti az országot a múltba. Ahelyett, hogy a kormány követné a világban zajló folyamatokat, és az energiahatékonyság javítása, valamint a megújuló energiák felé fordulna, inkább a veszélyes nukleáris és a klímagyilkos fosszilis energiát támogatják. Egy rossz erőművi döntés pedig az egyre olcsóbb és már most versenyképes megújulók helyett akár évtizedekre hozzá kötheti a gazdaságot a dráguló atomenergiához – állapította meg Vetier Márta, a Greenpeace Magyarország programigazgatója.

Az elmúlt időszakban a természetvédelemben évtizedek alatt kiharcolt eredmények vesztek el. Az ágazat érdekérvényesítő képessége drasztikus mértékben lecsökkent, finanszírozása soha nem látott szintre süllyedt, a szakembergárda egy részét elbocsátották. A természetvédelem jövője éppen akkor válik bizonytalanná, mikor minden azt mutatja, hogy további jelentős erőfeszítésekre van szükség” - hangsúlyozta Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója.

Magyarországon a korábbinál veszélyesebbé vált élni, mivel az egészségünkért, biztonságunkért felelős állami szervek költségvetését számottevően csökkentették, sok jó szakemberüket elbocsátották. Az oktatást, a kultúrát, az egészségügyet súlyos megszorítások érték, az innováció támogatását gyakorlatilag megszüntették, pedig éppen csak ezeknek a területeknek a kiemelt fejlesztésével lehet eredményesen felvenni a küzdelmet a környezeti ártalmak ellen. Történtek kedvező lépések is: egyes súlyosan szennyező, illetve egészségkárosító termékek, tevékenységek adóit emelték, támogatásukat csökkentették. Mindazonáltal meggyőződésünk, hogy a kormányzatnak megvan a lehetősége és a képessége arra, hogy a ciklus hátralévő két évében kijavítsa a hibákat, és 2014-ben már ötös osztályzatot kapjon, példát mutatva a világnak” - mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A 42 szervezet által aláírt állásfoglalás összefoglalója és a dokumentum teljes egészében elérhető az alábbi címen: www.mtvsz.hu

A 42 szervezet által aláírt állásfoglalás összefoglalója és a dokumentum teljes egészében elérhető itt.
 Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás. Legyen Ön az első!
Szelektív hulladékgyűjtők


Szelektív infó
Gyakori hulladékok
Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

Nekünk a környezet is számít
Metria.hu csomagolástechnika | Csomagolva többet ér

Szakfordítás
Szakfordítás, Műszaki fordítás, Hivatalos fordításMedia Markt szelektív hulladékgyűjtés környezettudatos Használt készülékek visszagyűjtése, Elhasznált elemek gyűjtése
 környezetbarát termék környezettudatos reklámajándék, Újrafeldolgozott alapanyagokból,
ez csak természetes...
 Recucc.hu A régi tárgyak életre kelnek. Használd újra!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   

 

Kategóriák
Papír hulladék
   Tudta Ön, hogy...
   Mik tartoznak ide?
   Hova dobható?
   Mit ne csináljunk!
Műanyag hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fehér üveg hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Színes üveg hulladék
Fém hulladék
   Mit tegyünk? Mit ne tegyünk?
   Tudta Ön, hogy...
Italos kartondoboz hulladék
Szárazelem hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Gyógyszerhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Zöld hulladék
Szerves hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Világítótest hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Elektronikai hulladék
   Tudta Ön, hogy...
CD, DVD adathordozó hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Vegyipari hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Hulladékolaj
   Tudta Ön, hogy...
Üveg, porcelán hulladék
Gumihulladék
Textilhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fahulladék
   Tudta Ön, hogy...
Építési és bontási hulladékok
Hulladékvíz
   Tudta Ön, hogy...
A szelektív hulladékgyűjtésről
Környezetinevelés segédanyagok
   ÖKO játék
   Könyv
   DVD CD
Környezettudatos
Hulladékgyűjtési akciók
Partnerek
   1001 Környezettudatos tipp és vásártér
   Ecopromo reklámtárgyak
   Kirakat.Szelektiv.HU
A Szelektív.hu információi
   Kampányok
   Sajtóközlemények
Önkormányzatok
   Trizs község
Hulladékkereső
Nyeremények

Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.
   Mo. legnagyobb választéka környezetbarát termékekből  
           
     Ecopromo  Mit főzzünk ma?  Pontvelem  etk önkormanyzati klub
 Bevezetem.hu
 
 EcoLounge  hypnosia  Recucc.hu  Kérjen árajánlatot Intézményi Szelektív Hulladékgyűjtés-re  A Plastik Re-produkt Kft. 2008-ban, hasznosítható anyagok, csomagolási hulladékok és más műanyag alapú gyártásközi selejtek elszállítására, ezek megfelelő és gazdaságos kezelésére alakult. Fő tevékeny 

         
           
976