Környezettudatos
Hulladékgyűjtés a föld alatt

Finnországot a legtöbben úgy ismerik, mint a szaunák és télisportok hazáját, ahol télen nagyon korán sötétedik, vagy fel sem kel a Nap. Ma már híres a hulladékgazdálkodási innovációkról is eszünkbe juthat ez az ország, ahol rendszeresen jobbnál jobb pénztárcakímélő megoldások kerülnek napvilágra. A Molok mélygyűjtésű konténerei az utóbbi bő 20 évben meghódították Európát és a világot. Íme egy sikertörténet.

(r)

 
Egy nagyon egyszerű, és innovatív alapgondolattal alapította meg cégét, a Molok Oy-t Veikko Salli. Az ötletgazda minél kevesebb látható teret akart a hulladéknak áldozni, ezért a hulladékgyűjtést nem csak a föld felszínén képzelte el, hanem ki szerette volna használni a föld alatti lehetőséget is. Ez a megoldás sok előnyt kínál a felhasználónak a hagyományos gyűjtőtartályokkal szemben: jelentősen nagyobb kapacitást, ritkább kukaürítést, higiénikus környezetet, a tartályok optimálisabb elhelyezését, és kényelmes szelektálást; mindezt felszíni térnyerés mellett.
  A Molok 1990 évi alapítása óta sokat áldozott a termékfejlesztésre. Az első Molok gyűjtőket 22 éve telepítették, és ezeknek az első generációs tartályoknak is a nagy része a mai napig szolgálja a finn városokat és utak mentét. A sikertörténet innen indult: a finn utak és lakótelepek mellől. Ezek a legnehezebb hulladékkezelési területek közé tartoznak. Igények az autópályákon – nagymértékben ingadozó hulladékmennyiség, nagy távolságok, szélsőséges időjárási viszonyok; a lakótelepeknél – szűkös helyek, ne legyen szem előtt, de könnyen megközelíthető legyen, minél ritkább ürítés, nagy kapacitás és szelektálási igény, szigorú higiéniás követelmények.

 Ritkább ürítés – olcsóbb – kisebb környezetterhelés

A függőleges kialakításnak és térfogatának köszönhetően kevesebb gyűjtőút is elegendő, ezzel csökkennek a teherautó használatból, üzemanyag felhasználásból adódó költségek; ez a környéken lakóknak kellemesebb élettér kialakulását, és komoly anyagi megtakarítást is jelent. Egy átlagos Molok hulladékgyűjtő telepítésével a környezet terhelését is jelentősen csökkenthetjük; évente több száz kilométerrel kevesebbet futnak így az üzemeltető teherautói, ezzel több száz liter gázolajat is megspórolhatnak. Minél nagyobb a távolság a hulladék keletkezése és a lerakási pont között, annál nagyobb a megtakarítás, és annál nagyobb mértékben csökkenthető az adott rendszer szén-lábnyoma. 
Szelektálj és hasznosítsd újra! – az emberek tudatára is hatunk
A tiszta, hatékony, egyszerűen használható Molok rendszer az egyes emberre is hat, hogy szelektíven és még hatékonyabban gyűjtse hulladékát. A tipikus Molok gyűjtőszigeten külön tartályban gyűjthető a papír, az üveg, a komposztálható hulladék, illetve bármilyen kiválasztott kommunális hulladék frakció. A Molok hulladékgyűjtők esztétikusak, a számos választható stílussal és színnel bármilyen környezetbe szépen beilleszthetőek. A könnyű használat is vonzóvá teszi a Molokot a lakosság körében, mivel alacsony bedobónyílásával lehetővé válik a szelektálás az idősek és a gyerekek számára is. Hiába is tanítjuk gyermekeinket a szelektív gyűjtés fontosságára, ha ők maguk nem érik fel a kukák nyílását, így ebbe a feladatba nem tudjuk őket bevonni.
Az emberek meggyőzése a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról kulcskérdés; a Molok hulladékgyűjtő szigetek pedig olyan környezetet teremtenek, ahová mindenki szívesen megy.

Megoldások minden helyszínre

A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően a Molok minden igényt kielégítő megoldásokat kínál, akár egyedi tervezést, gyártást is vállal, hogy a helyi elvárásoknak megfeleljen.
A parkokba és belvárosi utcákra a Molok a CityScape típust javasolja, mely kicsi,

 A Molok már Magyarországon sem ismeretlen – autópályák mentén, határátkelőknél telepítettük közel 20 éve az első Molok hulladékgyűjtőket, és szinte mindegyik a mai napig a hulladékkezelés szolgálatában áll

Érdeklődés esetén keressenek bizalommal, kérdéseikre készséggel válaszolunk.
www.molok.hu
www.innoproject.hu
Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.

Hozzászólások

[2012-09-26 12:40:53] Nem regisztrált felhasználó
Nagyon drága módszer. Már nálunk is elérhető a föld alá süllyesztett, automatikus működésű préskonténeres technika, amelynek alkalmazásával tonnányi hulladék mennyiségek gyűjthetők és szállíthatók el egy fordulóval. A berendezések informatikai rendszerbe illesztése is megoldott, ezáltal a szállítás logisztikája is megoldott, valamint teljesülhet a kibocsájtó fizet elve a mennyiség függvényében. Nyugat-Európában már elterjedt, nálunk ez lehet(-ne) egy igazi siker-történet! A berendezés videón megtekinthető itt: http://indavideo.hu/video/AmbioLift_Underground_Waste_System

[2012-09-26 12:55:03] Nem regisztrált felhasználó
Bocsánat, a "nagyon drága módszer" kifejezést a Molok-ra értettem. Minden ürítéskor új műanyag zsákot (nem újrahasznosított műanyagból!) használnak és az ürítéshez nagyon drága, speciális felépítményű autó szükséges. A préskonténerek cseréjéhez használatos konténerszállító autók alig több, mint harmadába kerülnek.

Szelektív hulladékgyűjtők


Szelektív infó
Gyakori hulladékok
Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

Nekünk a környezet is számít
Metria.hu csomagolástechnika | Csomagolva többet ér

Szakfordítás
Szakfordítás, Műszaki fordítás, Hivatalos fordításMedia Markt szelektív hulladékgyűjtés környezettudatos Használt készülékek visszagyűjtése, Elhasznált elemek gyűjtése
 környezetbarát termék környezettudatos reklámajándék, Újrafeldolgozott alapanyagokból,
ez csak természetes...
 Recucc.hu A régi tárgyak életre kelnek. Használd újra!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   

 

Kategóriák
Papír hulladék
   Tudta Ön, hogy...
   Mik tartoznak ide?
   Hova dobható?
   Mit ne csináljunk!
Műanyag hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fehér üveg hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Színes üveg hulladék
Fém hulladék
   Mit tegyünk? Mit ne tegyünk?
   Tudta Ön, hogy...
Italos kartondoboz hulladék
Szárazelem hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Gyógyszerhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Zöld hulladék
Szerves hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Világítótest hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Elektronikai hulladék
   Tudta Ön, hogy...
CD, DVD adathordozó hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Vegyipari hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Hulladékolaj
   Tudta Ön, hogy...
Üveg, porcelán hulladék
Gumihulladék
Textilhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fahulladék
   Tudta Ön, hogy...
Építési és bontási hulladékok
Hulladékvíz
   Tudta Ön, hogy...
A szelektív hulladékgyűjtésről
Környezetinevelés segédanyagok
   ÖKO játék
   Könyv
   DVD CD
Környezettudatos
Hulladékgyűjtési akciók
Partnerek
   1001 Környezettudatos tipp és vásártér
   Ecopromo reklámtárgyak
   Kirakat.Szelektiv.HU
A Szelektív.hu információi
   Kampányok
   Sajtóközlemények
Önkormányzatok
   Trizs község
Hulladékkereső
Nyeremények

Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.
   Mo. legnagyobb választéka környezetbarát termékekből  
           
     Ecopromo  Mit főzzünk ma?  Pontvelem  etk önkormanyzati klub
 Bevezetem.hu
 
 EcoLounge  hypnosia  Recucc.hu  Kérjen árajánlatot Intézményi Szelektív Hulladékgyűjtés-re  A Plastik Re-produkt Kft. 2008-ban, hasznosítható anyagok, csomagolási hulladékok és más műanyag alapú gyártásközi selejtek elszállítására, ezek megfelelő és gazdaságos kezelésére alakult. Fő tevékeny 

         
           
976