A gyűjthető hulladékok településenként változhatnak, ezért figyeljük a gyűjtőre kihelyezett matricákat, vagy érdeklődjünk a szelektív hulladékot elszállító cégeknél.
Hazánkban kevesen gyűjtenek szelektíven. Ez tényként írom, statisztika ide vagy oda. Aki környezettudatosan él, és szelektíven is gyűjt,az sem tudja elképzelni vajon melyek azok a termékek,amik újrahasznosítással készülnek.
A begyűjtött műanyag palackokat (PET) a válogatóműben szín szerint szétválogatják, majd tömörítéssel bálázzák. Ezeket a bálákat elszállítják a hasznosító céghez (kiállítás/kiállító cégek), ahol az egynemű (homogén) műanyag hulladékból darálékot, illetve granulátumot készítenek, amelyet újra feldolgozhatóvá tesznek. Így a szelektív hulladékgyűjtőbe dobott palackokból, szatyrokból készülhetnek kerti padok, virágcserepek, gyeprácsok, alkatrészek, de akár DVD-tok is!
Coreplast Műanyag Újrafeldolgozó Klaszter a neve annak a közös együttműködésnek ami 12 magyarországi céget fog össze műanyag hulladékok kezelésével kapcsolatban. A fő cél új technológiák, eljárások kidolgozása, hogy a Magyarországon keletkező műanyaghulladékok minél nagyobb részét lehessen itthon hasznosítani.
A polietilén (IUPAC név: polietilén vagy poli (metilén)) a legszélesebb körben használt műanyag, éves termelése mintegy 80 millió tonna. Legnagyobb felhasználója a csomagolóipar (műanyag szatyrok).
A polietilén a legszélesebb körben használt műanyag, éves termelése mintegy 80 millió tonna. Legnagyobb felhasználója a csomagolóipar (műanyag szatyrok).
A Tesco újabb gyűjtéssel és nyereménnyel csalogatja vásárlóit. A szelektív hulladékgyűjtő akcióban a Tesco fizet a PET-palackokért és aludobozokért, valamint 5 összegyűjtött matrica után garantált ajándékot is ad!
Újrahasznosított műanyag, mint üzlet? Bár már nálunk is akad egy két művész, aki újrahsznosításból készült tárgyakat ad el. Lásd gumibelsőből készült pénztárca, táska. Textilből válltáska, bevásárlószatyor.
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 2011. június 9-től fokozatosan Budapest összes kerületében együtt gyűjti a műanyag- és fémhulladékot. A szelektív hulladékgyűjtő szigeteken továbbra is megmarad az öt darab hulladékgyűjtő tartály, csupán annyi lesz a változás, hogy a sárga színű műanyag- és a szürke színű fémkonténerbe egyaránt be lehet dobni a műanyag- és a fémhulladékot.
Az Európai Bizottság minden lehetőséget meg fog vizsgálni, még az egész Európára kiterjedő tiltást is, mondta Janez Potočnik környezetvédelmi biztos. Az Európai Bizottság konzultációt indít az érintettek bevonásával a nejlonzacskó-használat csökkentésével kapcsolatosan.
Kedves kis videónak indul, majd tragikus "Love story" alakul ki belőle. A műanyag tejesflakon vajon milyen életciklussal rendelkezik? Mi lesz vele, hova kerül talán szemétbe? Újrahasznosítás körforgásába? Ismerkedjünk meg a HDPE- jelentésével.
Szemezgetünk hazai és külföldi oldalakról, innen is onnan is próbálunk színes és érdekes cikkeket összeállítani oldalunkon. Nagy örömünkre szolgálnak azok a blogok is, ahol olvashatunk környezettudatos életről. Ilyen gyöngyszemre bukkantunk a blogteren és most közreadjuk a szerkesztő írását.
Még mindig többet kellene foglalkozni a szelektív gyűjtéssel. Több információ kellene a lakosság felé. Népszerűsítés iskolákban, óvodákban. Akár az óvónők által, akár interaktív bemutató által, amit civil szervezetek rendeznek.
Mindennapi gondok, mindennapi kérdések. Aktív szelektív gyűjtő vagyok. Milyen italt vásároljak? Amit műanyag palackban hoznak forgalomba vagy amit üvegben? Mikor teszek jobbat környezetemmel?
Vajon hány ember foglalkozik környezete tisztaságával? Apró mozdulat, új szemlélet, kis odafigyelés. Ennyi! Egy mozdulat megváltoztatna mindent, ami a szemetelést illetve szelektív hulladékgyűjtés jelenlegi mítoszát körülveszi.
A kukás autóból hová kerül a tartalom? Mik a feltételei az újrahasznosításnak? Milyen folyamatokon megy végig a hulladék? Miért kell tisztán szelektálni? Miért préseljük össze a palackot? Miért vegyük le a kupakot? Laurus Alapítvány kisfilmje bemutatja a hulladékok kezelését együtt a jövőnkért projekt Környezetvédelmi filmsorozat keretén belül.
Komment nélkül.
Elfogtunk egy levelet. Heves érzelmeket váltott ki belőlünk. Felháborodást, keserűséget, szomorúságot. Az elmúlt 15 évben azért dolgozunk, hogy ne a hulladékot termelő tömegfogyasztás számítson társadalmi értéknek, hogy a lakosság, a kereskedők, a gyártók és a politika a megelőzésre koncentráljon és inkább újrahasználjon, mintsem újrahasznosítson.
Manapság a csapból már nemcsak víz folyik, hanem az a szomorú tény is, hogy a klímaváltozást, a globális felmelegedést, a kezelhetetlen hulladék mennyiséget mi okoztuk. Ma már tudjuk, hogy kis figyelmességgel, apró dolgokkal, ha vissza nem is fordíthatjuk, de nagyban lelassíthatjuk a folyamatot.
Többször adtunk hírt a PET palackok ilyen-olyan hasznosításáról. Most van újra egy hírünk.Mégpedig túl az óceánon a Fülöp-szigetek egyikén elhatározták, hogy iskolát építenek a palackokból.
A szakember szerint a Nagy Csendes-óceáni Szemétfolt néven elhíresült jelenséggel kapcsolatos egyik legnagyobb tévhit, hogy nagyjából kétszer akkora, mint Texas amerikai szövetségi állam területe.
A műanyag szerves óriásmolekula,amelyet szintetikus úton, vagy természetes óriásmolekulák átalakításával állítanak elõ, a gyártás nyersanyagigényét kõolajból fedezik. A szintetikus eljárás során kismolekulájú vegyületekbõl (monomerekbõl) nagy molekulájú vegyületet, úgynevezett polimert alakítanak ki.
Legambiente környezetvédelmi egyesület felmérése azt mutatja, hogy Olaszországban 150 önkormányzat tiltotta be a műanyag zacskókat. A még forgalomban lévő, tehát raktári készleteket még felhasználhatják a kereskedők. Ezt is csak abban az esetben, ha bizonyítani tudják, hogy a rendelet hatályba lépése előtt vásárolták.
Az utcára kitett zsák egyáltalán nem szabad préda, annak ellenére, hogy hulladék van benne. Az önkormányzat rendelete ugyanis kimondja, hogy a feliratos nejlonzsák a benne lévő hulladékkal együtt a Zala-Depo tulajdona. A hulladék begyűjtése ráadásul csak engedély birtokában végezhető.
A folpackról, mint csomagolóanyagról olvashattak cikket olvasóink. Ebben leírtuk, hogy lágyítókat tartalmaznak, mely kioldva mérgező lehet.
Műanyag poharakkal nap mint nap találkozunk. A legtöbb strandon, rendezvényen, koncerteken, fesztiválokon, nyári szórakozóhelyeken, kerti partikon megtalálhatóak.
Vászonszatyor, ami mentesítheti a sok hulladéktól a földet. Musical hangvételű, kissé bohókás, kissé vicces, kissé tragikus művet Tim Minchin ausztrál komikus-zenész adja elő. A sok szatyor a töménytelen vásárlás következtében napi gond az egész földön.
Az eldobható PET palackok számos kísérletre, játékra adnak lehetőséget. Fekete Pákó segítségével egy érdekes, házilag is elkészíthető, de korántsem veszélytelen kísérletet láthatunk. Főleg Pákó szemében nem veszélytelen:)
Kíváló tulajdonságai miatt a PET (polietién-tereftalát) felhasználása olyan sokrétű, hogy nemcsak PET palackra gondolunk, ha halljuk ezt a kifejezést, hanem a polár pulóverekre is.
Az Atlanti-óceán (Franciaország), a Csendes-óceán (Long Beach, Kalifornia, USA), az Indiai-óceán (Paradicsom-partok, Thaiföld), a Földközi-tenger (Cote dAzur, Monaco), a Balti-tenger (Németország), és az Északi-tenger (Svédország. Ezek azok a helyszínek, ahonnan összegyűjtik a műanyagokat és porszívókatt készít az Elektrolux.
Kutyatartó gazdiknak ajánlott ügyességi játék. Kellékei pár ügyes kutya, kitartó gazda és pár üres PET palack. A kutyatartás sok odafigyelést felelős gondolkodást igényel.
A gyártó cégek kötelesek feltüntetni termék transz-zsír összetevőit. A margarint eredetileg pulykák hizlalásához fejlesztették ki. Mikor az a pulykák halálát okozta, az emberek, akik a kutatásra szánt, befektetett pénzüket vissza akarták kapni, összedugták a fejüket.
Bizton tudjuk, amit teszünk nem jó. Nagyanyáink korában nem volt műanyag így ők üveg, kerámiaedényben tároltak. Nekünk is ezt kellene tennünk. Mivel nagyon sok fajta műanyag van, legalább tudjuk meg melyik a biztonságos és melyek azok amik vezsélyesek szervezetünk számára.
Belefulladunk, és megint belefulladunk. Már ezerszer belefulladtunk a műanyag zacskókba. Állandóan cikkezünk róla, mégsem tesz ellene senki semmit. A kormány főleg nem. Miért nem lehet ezt egy aláírással, tövényhozással kitiltani a boltokból? Meddig kell még várnunk, hogy történjen valami? Addig is nézzék meg ezt a szenzációs kisfilmet, legyen 10 percük rá.
Miénk ez a kis bolygó, miénk az utca, miénk a játszótér, miénk a park. Ne szemeteljünk, ne kérjünk műanyag szatyrot! Mondjunk nemet az eladónak, ha ilyenbe csomagolnak! Védjük közösen Földünket és a benne élő állatokat.
Nem kell landoltatnunk a kukába kiürült PET palackjainkat. Mit kezdhetünk mégis vele? Egy szép, és érdekes dekorációt mutatunk mos be, ami akár anyák napjára is felhasználható. Óvónők, anyukák figyelmébe ajánljuk.
A pillepalack különös veszélyeket rejt magában. A palackokba zárt veszély nem csak cseppfolyós nitrogén párosításával érhető el, hanem azzal is ha nem gyűjtjük szelektíven, nem hasznosítjuk újra.
A Föld Napja alkalmából a hetekben az újrahasznosítás volt a téma. 2010. április 20-án pillepalackból készítettek Ördög Nóri és Palotás Petra közreműködésével légies, tavaszi-nyári ékszer szettet Mezei Katalinnal.
Argentínában él a Santa Cruz család, a családtagok elkötelezett környezetvédők. Azt találták ki, hogy a drága alapanyagok helyett újrahasznosított tárgyakból építik fel házukat. Iránytmutatva az embereknek, hogy egy kis közösség is hozzájárulhat Földünk megmentéséhez.
Lassan jön a forró nyári meleg, fogy az ásványvíz, termelődnek az üres PET palackok, és szívesen lubickolunk otthon felállított medencénkben. Felfújható medencék remek megoldásnak tűnnek a nyári időszakok kellemetlen melegének elviselésére. Azonban az ideiglenes medencék vízhőmérsékletét is érdemes napenergiával szinten tartani.


Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.
Szelektív hulladékgyűjtők


Szelektív infó
Gyakori hulladékok
Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

Nekünk a környezet is számít
Metria.hu csomagolástechnika | Csomagolva többet ér

Szakfordítás
Szakfordítás, Műszaki fordítás, Hivatalos fordításMedia Markt szelektív hulladékgyűjtés környezettudatos Használt készülékek visszagyűjtése, Elhasznált elemek gyűjtése
 környezetbarát termék környezettudatos reklámajándék, Újrafeldolgozott alapanyagokból,
ez csak természetes...
 Recucc.hu A régi tárgyak életre kelnek. Használd újra!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   

 

Kategóriák
Papír hulladék
   Tudta Ön, hogy...
   Mik tartoznak ide?
   Hova dobható?
   Mit ne csináljunk!
Műanyag hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fehér üveg hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Színes üveg hulladék
Fém hulladék
   Mit tegyünk? Mit ne tegyünk?
   Tudta Ön, hogy...
Italos kartondoboz hulladék
Szárazelem hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Gyógyszerhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Zöld hulladék
Szerves hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Világítótest hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Elektronikai hulladék
   Tudta Ön, hogy...
CD, DVD adathordozó hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Vegyipari hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Hulladékolaj
   Tudta Ön, hogy...
Üveg, porcelán hulladék
Gumihulladék
Textilhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fahulladék
   Tudta Ön, hogy...
Építési és bontási hulladékok
Hulladékvíz
   Tudta Ön, hogy...
A szelektív hulladékgyűjtésről
Környezetinevelés segédanyagok
   ÖKO játék
   Könyv
   DVD CD
Környezettudatos
Hulladékgyűjtési akciók
Partnerek
   1001 Környezettudatos tipp és vásártér
   Ecopromo reklámtárgyak
   Kirakat.Szelektiv.HU
A Szelektív.hu információi
   Kampányok
   Sajtóközlemények
Önkormányzatok
   Trizs község
Hulladékkereső
Nyeremények

Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.
   Mo. legnagyobb választéka környezetbarát termékekből  
           
     Ecopromo  Mit főzzünk ma?  Pontvelem  etk önkormanyzati klub
 Bevezetem.hu
 
 EcoLounge  hypnosia  Recucc.hu  Kérjen árajánlatot Intézményi Szelektív Hulladékgyűjtés-re  A Plastik Re-produkt Kft. 2008-ban, hasznosítható anyagok, csomagolási hulladékok és más műanyag alapú gyártásközi selejtek elszállítására, ezek megfelelő és gazdaságos kezelésére alakult. Fő tevékeny 

         
           
976