A BevCan East új az alumínium italosdobozok szelektív hulladékgyűjtését népszerűsítő oktatófilmjét mutatjuk be. Tanuljunk belőle.
A gyűjthető hulladékok településenként változhatnak, ezért figyeljük a gyűjtőre kihelyezett matricákat, vagy érdeklődjünk a szelektív hulladékot elszállító cégeknél.
Hogy milyen értékes az alumínium ? Míg napjainkban bárki használhat alumíniumból készült evőeszközöket, addig az 1800-as évek Párizsában kizárólag a király és a királynő ehetett ezekkel az tárgyakkal. A 19. században III. Napóleon idejében 1 kiló alumíniumért a jelenlegi árakra átszámítva 1 milliárd forintot fizettek.
Álljon itt néhány remek újrahasznosításból készült autó fotója. Az ötlet megálmodója nem teketóriázott sokat, hogy mit kezdjen a kiürült sörös dobozokkal. Kezdődik a nyár, a jó idő. Megduplázódik a sör fogyasztás. Persze gyűjtsük szelektíven a dobozokat, de ha unatkoznának íme néhány ötlet.
Az 1855. évi párizsi világkiállításon mutatták be a világ első 1 kg tömegű alumíniumtömbjét. Az ezüstösen csillogó fémdarabot „agyagezüstnek” nevezték, mivel agyagszerű ércből sikerült előállítani. Az alumínium ára akkoriban még az aranyéval vetekedett, így eleinte ékszereket készítettek alumíniumból.
Mi dobjunk a szürke szelektív kukába? Mi az ami mehet, és mi az amit tilos beledobni. Gondolták volna, hogy a fém csomagolóanyagok 50%át újrahasznosított alapanyagból állítják elő? Rajtunk múlik, hogy az arány nap mint nap emelkedjen.
A hulladékok útját ismerjük. A konyhában szelektíven válogatott aludobozok a szelektív szigetekre kerülnek (szürke tartály)és onnan a hulladék feldolgozó üzemekbe. De itt mi is történik ezekkel a dobozokkal?
A természetben a fémek vegyületekben, fõleg oxidokban és szulfidokban,esetenként karbonátokban fordulnak elõ.A természetben található fémvegyületek az ásványok. A különbözõ ásványok keverékét ércnek nevezzük. Ugyanazon ásvány más célú feldolgozásával kinyerhetõ rézérc, vasérc vagy akár arany is, de mindig marad nem fémekbõl álló rész is, amit meddõnek neveznek.
1910. június 26-án született Roj J. Plunkett amerikai vegyész, aki feltalálta a polimer vegyületét. 1938-ban véletlen szülte. Kísérletei során egyik palack felnyitása után nem jött ki gáz, viszont súlya megmaradt. Miután a palackot kettéfűrészelte az oldalán fehér port talált, amelynek összetétele megegyezett a tetrafluor-etilénnel, de annak spontán, katalizátor nélkül létrejött polimerje volt.
Egyik legjobb módja, ha szobrokat készítünk a hulladéklerakókba dobott hulladékokból. Most bemutatunk önöknek néhányat az újrahasznosított anyagokból.
Önnek pár perc, míg a szelektívgyűjtőbe dobja az értékes hulladékot. Innen feldolgozóba kerül és újrahasznosítják. Ha mindez a természetbe kerül 50 év is kell a lebomlásához.
A Közép-Európai Gázterminál Nyrt. környezetirányítási programja keretében – a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, és több biztosító társaság támogatásával – megkezdte a használaton kívüli PB alumínium gázpalackok felvásárlását.
Az alumínium tubus nélkülözhetetlen csomagolóeszköz az olyan kozmetikai, élelmiszer- és gyógyszeripari termékek számára, melyeknél elengedhetetlen követelmény, hogy azok a felhasználás során levegővel ne érintkezhessenek. Az alumínium tubus kizárja a diffúzió lehetőségét, véd a fény és az UVB sugárzás károsító hatása ellen.
A Strautmann által fejlesztett DP20 konzervprés 3 tonna erővel présel alumínium és fém konzerveket, dobozokat, vödröket, max. 20 literes tartályokat. Akár 90%-os térfogatcsökkentés is elérhető a gép használatával, melynek kezelése egyszerű és kis helyet foglal.
Az ÖKO-Pannon rendszerében mintegy 280 tonna alumínium doboz került visszagyűjtésre, de csak most először nyílik arra lehetőség, hogy a legértékesebb hulladéknak számító alumínium dobozokból újra doboz készülhessen (ez az úgynevezett "can to can" eljárás).
A konzervdoboz általában élelmiszert tartalmazó, bádogból (fehérbádogból, ónozott acéllemezből) készült tárolóedény, amit a megtöltésük után forrasztással vagy hajlítással hermetikusan lezárnak. Kinyitás után nem zárhatók le újra. Szelektíven nagyon is gyűjthető, fémkukába kerüljön!
Kempingezéshez, kiránduláshoz, hordozható tűzhelyet készíthetünk. Egy dobozos sör, amit jól el kell fogyasztani, és indulhat a barkácsolás. Remek újrahasznosítási gondolat. Az alumínium italdoboz folyamatos termelődésére egy doboznyi megoldás.
[ Forrás: MacGyver tűzhely alumínium italdobozból  ]
Mi az összefüggés a sör és a nap között? Alternatív energia! Egész mozgalom, országszerte működő, levegőt melegítő hő kollektorok. Eldobás helyett a levegő felmelegedését sörös dobozok adják, melyek így újrahasznosításra kerülnek és ráadásul még fűtést is biztosítják .
[ Forrás: Sörkollektor!  ]
Miből készül a fólia? Az alufólia szabványos EN AW-8011, EN AW-8111, EN AW-8079 és EN AW-1200 ötvözetekből készülnek.
Az egyik leghatékonyabban újrahasznosítható csomagolóanyag az alumínium. Az ÉAI Magyarország Nonprofit Kft. 10 év távlatában nem tétlenkédett. Több ezer oktatási és közintézményt rendezett gyűjtési rendszerébe, látványos akciókkal népszerűsítette a 100%-ban újrahasznosítható csomagolóanyagot.
A csomagolásban nagy mértékben szerepel a hajtógáz, mely segíti a csomagolt anyag szabadba jutását. Ezek a csomagolóeszközök nem újrahasznosíthatóak, nem tölthetők újra. Sőt, a legtöbb esetben maradék hatóanyag szennyezi a csomagolás anyagát. Festék, illatanyag, gyógyászati anyag.
Tudta Ön, hogy a csipszes zacskókat nem szabad a fémhulladékba (szürke tartályba) dobni? A fémszín pl. csokipapíroknál is megtévesztőek. Fémnek látszanak, valójában azonban fémgőzölt műanyagok, amelyeknek az újrahasznosítását még egyáltalán nem sikerült megoldani.
Háztartásokban általában több tízévig is kifogástalanul működnek a bojlerek. Az hogy meddig él, függ attól melyik részén élünk az országnak, milyen a víz összetevője. Nem árt két-három évente vízkőmentesíteni.
Az alumínium az egyik legsokoldalúbb és legelterjedtebb ital-csomagolóanyag, amelynek kiemelkedően értékes az alapanyaga. Mivel az alumínium italdoboz 100%-ban újrahasznosítható, szelektív gyűjtése, illetve újrahasznosítása révén - 95%-os energia-megtakarítás mellet – a primér nyersanyaggal azonos minőségű másodnyersanyag, újrahasznosított alumínium állítható elő.
[ Forrás: Budapestre költözik az Eiffel-torny ]
Januárban 37 üzletében vezette be a Tesco a használt PET palackok és aludobozok visszaváltásának rendszerét, amit most 13 újabb áruházra kiterjesztenek. A rendszer lényege, hogy a környezettudatos vásárlók öt használt PET palackért 5 forintot, illetve 5 alumínium dobozért 10 Ft-ot kapnak levásárolható blokk formájában.
[ Forrás: Tesco a környezetért ]
Az alumínium felhasználása számos példája közül az ékszerként való újrahasznosításának igen érdekes gyűjteményét szemlélhetjük meg.
[ Forrás: Katy Ginger: Design Research for Project Object Green ]
A kukába kerüljön: a konzervdoboz, a fém a fémfólia, a fém tubus a főzőedény, a szerszám, a kábel, a drót, az italos doboz, a szerelvény, a cső, az acélpánt, az üvegekről levett fém kupak és fedél
A konzervdobozok a háztartási szemét kb. 1%-át teszik ki, ezeknek kb. a negyede újra hasznosítható, ami igen fontos dolog, mivel egy konzervdoboz lebomlásához kb. 200 év szükséges és a konzervdobozok újrahasznosításával jelentős mennyiségű energia spórolható.
Tudta Ön, hogy az alumínium dobozok és a fém konzervdobozok a legjobban és leghatékonyabban hasznosítható hulladékok?
Tudta Ön, hogy ha visszaforgatjuk az alumínium konzerv, és italosdobozokat, akkor kevesebb bauxitra lesz szükség? A feldolgozáshoz szükséges energia 75%-át így megspóroljuk.
Sörös-, energiaitalos-, üdítős alumínium ital dobozok, tisztított konzerves dobozok, azok fedelei, háztartási kis fémhulladékok mint evőeszközök, fémkupakok, fém csatok.


Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.
Szelektív hulladékgyűjtők


Szelektív infó
Gyakori hulladékok
Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

Nekünk a környezet is számít
Metria.hu csomagolástechnika | Csomagolva többet ér

Szakfordítás
Szakfordítás, Műszaki fordítás, Hivatalos fordításMedia Markt szelektív hulladékgyűjtés környezettudatos Használt készülékek visszagyűjtése, Elhasznált elemek gyűjtése
 környezetbarát termék környezettudatos reklámajándék, Újrafeldolgozott alapanyagokból,
ez csak természetes...
 Recucc.hu A régi tárgyak életre kelnek. Használd újra!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   

 

Kategóriák
Papír hulladék
   Tudta Ön, hogy...
   Mik tartoznak ide?
   Hova dobható?
   Mit ne csináljunk!
Műanyag hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fehér üveg hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Színes üveg hulladék
Fém hulladék
   Mit tegyünk? Mit ne tegyünk?
   Tudta Ön, hogy...
Italos kartondoboz hulladék
Szárazelem hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Gyógyszerhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Zöld hulladék
Szerves hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Világítótest hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Elektronikai hulladék
   Tudta Ön, hogy...
CD, DVD adathordozó hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Vegyipari hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Hulladékolaj
   Tudta Ön, hogy...
Üveg, porcelán hulladék
Gumihulladék
Textilhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fahulladék
   Tudta Ön, hogy...
Építési és bontási hulladékok
Hulladékvíz
   Tudta Ön, hogy...
A szelektív hulladékgyűjtésről
Környezetinevelés segédanyagok
   ÖKO játék
   Könyv
   DVD CD
Környezettudatos
Hulladékgyűjtési akciók
Partnerek
   1001 Környezettudatos tipp és vásártér
   Ecopromo reklámtárgyak
   Kirakat.Szelektiv.HU
A Szelektív.hu információi
   Kampányok
   Sajtóközlemények
Önkormányzatok
   Trizs község
Hulladékkereső
Nyeremények

Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.
   Mo. legnagyobb választéka környezetbarát termékekből  
           
     Ecopromo  Mit főzzünk ma?  Pontvelem  etk önkormanyzati klub
 Bevezetem.hu
 
 EcoLounge  hypnosia  Recucc.hu  Kérjen árajánlatot Intézményi Szelektív Hulladékgyűjtés-re  A Plastik Re-produkt Kft. 2008-ban, hasznosítható anyagok, csomagolási hulladékok és más műanyag alapú gyártásközi selejtek elszállítására, ezek megfelelő és gazdaságos kezelésére alakult. Fő tevékeny 

         
           
976