75 tonna használt elemet gyűjtöttek össze a 2011-2012-es tanévben

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2012-06-28 12:02:09

A környezettudatos gyermeknevelés érdekében különleges programot indított általános iskolák számára a PontVelem Nonprofit Kft.(x)

 A tanév során a diákok az egyéni elemgyűjtő dobozukba a veszélyes hulladéknak számító használt elemeket gyűjtötték, a gyűjtött mennyiségtől függően pontokat kaptak, amikből egyéni és közösségi ajándékokat vásárolhattak.

A program az előző években az országszerte 30 ezer gyűjtőhellyel rendelkező Re’lem Nonprofit Kft. által korábban szervezett versenyekre épül, azt fejlesztette tovább. A versenyhez ebben a tanévben közel 600 iskola tízezer diákja csatlakozott és egy év alatt 75 tonna használt elemet gyűjtöttek össze. Az idén első ízben tartotta díjkiosztó ünnepélyét a PontVelem, amely során a környezettudatos általános iskolák értékes nyereményekkel gazdagodtak. A használtelem-gyűjtő program 15 intézményt és több mint 2000 diákot díjazott élmény jellegű és tárgyi ajándékokkal.
 
Sajnos tényként kell kezelnünk, hogy nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy a használt elemek károsan hatnak környezetünkre, amennyiben ellenőrizetlen körülmények között kerülnek a természetbe. Ha a kidobott elemek külső burkolata megsérül, a szárazelem alkotóelemei, főleg a nehézfémek, a környezet nedvességével érintkezve kioldódhatnak, és az oldatok a talajt, a talajvizet szennyezhetik. A használt elemek jelentős részét a használók – bár ez mindenki számára kötelező - még ma sem az erre szolgáló edényekbe dobják, így a kommunális hulladékkal együtt az égetőkbe kerülve szennyezi a levegőt, illetve a hulladéklerakókban a talajvizet. Ma környezetvédelmi szempontból már az egyetlen elfogadható megoldás, ha az elemeket az elkülönített gyűjtés és szétválogatás után az erre szakosodott szervezet, a RE’LEM újrahasznosíttatja.
 
A használtelem-gyűjtő program célja környezetünk megkímélése a használtelem-hulladék káros hatásaitól. E cél elérése érdekében a PontVelem programja a legfogékonyabb korosztályt, a 6-15 éves diákokat célozta meg. A programnak köszönhetően az iskoláskorú gyermekek mellett a szülők és a családtagok is jobban odafigyelnek környezetünk megóvására.

A program lényege a gyerekek számára: elemgyűjtés beváltható jutalompontokért

Tovább olvasom a cikket: Pontvelem.hu


Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven