Minimum duplán terheli környezetünket - Válságban a szelektív hulladékgyűjtés?

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2008-11-20 00:40:11

Nap mint nap hallani a hírt, hogy a válság milyen nagyságrendű, és mennyi gyárat ér utol. A szelektív hulladékgyűjtés egyik fő célja, a másodnyersanyag szelektálása. Ha a gyárak nem termelnek, akkor erre a másodnyersanyagra sincs szükség!? Valóban csak ezért kell szelektíven gyűjteni a hulladékot? Csak a gyártási folyamatok megkönnyítése érdekében?!(x)

Nem!
A valóság az, hogy a szelektív hulladékgyűjtést és annak finanszírozását elősegítik a gyárak újrahasznosító kapacitása.
DE!
Attól, hogy nincs akkora igény a szelektív gyűjtésből származó másodnyersanyagra, azért a hulladékgazdálkodásra igen is szükség van. Sőt, a szemlélet még jobban szükségszerű, hogy szemétbe kidobott erőforrásainkat, nyersanyagainkat megfelelően kezeljük. A szeméthegyek csökkentése, környezetünk védelme fontos marad, sőt, ha valamikor most igazán!
A 70-es években egy háztartás hetente alig 20 liter szemetet termelt. Ez mára sokszorosodott. A szemétbe többnyire újrahasznosítható anyag kerül. Érdemes kísérletképpen 1 hónapig figyelni szemetes kukánkat, mennyi értékes nyersanyaggal duzzasszuk a szeméthegyeinket.


(Légifotó: Civertan) (Forrás: Béke veled szemét!)

Érdemes elgondolkodni, hogy amennyi értékes másodlagos nyersanyagot kidobunk, az a mennyiség egyrészt felhalmozódik szeméthegyekben, másrészt ez a mennyiség, azonos nyersanyaggal milyen és mennyi környezeti terhelések mellett lehet újra előállítani. Nem nehéz rájönni, minden egyes szemétre dobott értékes hulladék minimum duplán terheli környezetünket. Minimum duplán kerül ennek feldolgozása pénzünkbe.
A hulladékot így is úgy is tárolni kell! Akkor tároljuk szelektíven.
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

(x) Reklám

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása

Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/

TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.

Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés

Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!

Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/