Hulladéklerakó felmérés Közép-Magyarországon EU támogatással

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2009-12-18 12:00:00

Az EMLA Egyesület és a Hulladék Munkaszövetség a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakmai támogatásával idén ősszel kezdte meg az illegális hulladéklerakók feltérképezését a közép-magyarországi régióban. A korábbi években már több próbálkozás volt az illegális hulladéklerakók feltérképezésére az országban, amelyek főként terepi bejárásra, ezáltal jobbára véletlen megtalálásra összpontosítottak, így nem tették lehetővé nagy terület egyidejű állapotfelmérését nagy mennyiségű terepi munka nélkül.(x)

Hulladéklerakó felmérés Közép-Magyarországon EU támogatással
„Közép-Magyarországi Regionális Környezeti Monitoring Rendszer Létrehozása és a
Működtetése az Illegális Hulladéklerakók feltárására”

A mostani felmérés során légifelvételek alapján, megfelelő feldolgozórendszer és szaktudás segítségével a „levegőből” azonosítjuk a hulladéklerakókat, melyeket célzottan a terepen ellenőrzünk a helyi civil erők és önkormányzatok bevonásával. A munka eredményei a
www.tisztamagyarorszagert.hu honlapon lesznek elérhetők, várhatóan 2010 tavaszától ahol nyomon követhető majd az egyes lerakók felszámolásának állása. Most a munka első lépése, a számítógépes rendszer „okosítása” zajlik, amelynek során a szakirodalomban fellelhető feldolgozási lépések kerülnek adaptálásra a magyar környezethez és különösen a rendelkezésre álló alapadatokhoz.
Ez a lépés a munkának kiemelkedő innovatív értéket is kölcsönöz, mivel ilyen - szakszóval algoritmus - fejlesztésével nemzetközileg is csak néhány helyen próbálkoztak, melyek közül kiemelkedő eredményeket Olaszországban értek el. Az első részterületet lefedő futtatás eredményével a napokban már a terepen pontosítjuk a hulladéklerakó azonosítási módszert.


Az első eredmények terepi ellenőrzésével és annak visszacsatolásával az algoritmus fejlesztésbe készen áll a feldolgozórendszer, ami képes a teljes régió elemzésére. Ebben a szakaszban a teljes Közép-Magyarországi Régió területére elvégezzük az elemzést, aminek az eredményét a terepen ellenőrizzük. A terepi ellenőrzéshez igénybe vesszük a helyben meglévő civil erőket is. Az immár ellenőrzött adatbázis kerül majd egyrészt a közösség elé a www.tisztamagyarorszagert.hu honlapra, illetve az illetékes hatóságokhoz megfelelő jogilag korrekt felhívással a lerakók sorsának ellenőrzésére és azok felszámolására. A munka eredményeképpen a felmért területre remélhetőleg szakmailag elfogadható és teljes adatbázisunk lesz az illegális hulladéklerakókról, ezáltal a felszámolási folyamat is folytatódhat.
A www.tisztamagyarorszagert.hu honlapon keresztül a közösség monitorozhatja a folyamatokat, lehetősége van a hozzászólásra, akár új lerakók bejelentésére is, amivel a projekt lezárultán túl is segítik majd a szemétkupacok felszámolását. Ennek szemléletformáló értéke és üzenete hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben kevesebb elhagyott hulladék keletkezzen.

A munkát a KMOP projekt keretében valósítjuk meg Európai Uniós társfinanszírozással.
Pályázati azonosító: KMOP-3.3.4/C-2008-0009
További információk: Berki András, EMLA Egyesület

Humusz
NeSzemetelj.hu
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven