Fehér üveg hulladék
Mit kell tudni az üveg szelektív gyűjtéséről?

Az üveg igen sokféle, különbözõ összetételű anyag gyûjtõneve. Alapanyaga a fémtõl és egyéb idegen anyagoktól mentes, megtisztított homok. A gyártásnál a homokot mészszel, szódával, dolomittal, káliummal,bórral és egyéb anyagokkal keverik. A keverék ezután kemencébe kerül, ahol olvasztás révén folyékony üveg keletkezik.

(r)

Az olvasztott üveget ezután formákba öntik, ahol kristályosodás nélkül megdermed Egyiptomban már idõszámításunk elõtt 1500 körül készítettek homokmagra öntött üvegedényeket. I.e.  1000 táján Szíria és Mezopotámia voltak az üvegedény-készítés központjai. A római császárok korában a használati üvegtárgyak elõállítására  specializálódott  üveggyártó mûhelyek körül üveggyártó központok alakultak ki. Az
üveg fontos és népszerû ékszerré is vált ezekben az idõkben. Az üvegfúvó pipát a rómaiak találták fel, amely lehetõvé  tette a vékonyfalú üvegek készítését. Az üvegfúvás napjainkig használatos üvegkészítési módszer. Magyarországon Ajkán és Orosházán
vannak a legjelentõsebb üveggyárak.

 
üvegolvasztás 
MIRE HASZNÁLJUK AZ ÜVEGET?
Az üveg fizikai és kémiai tulajdonságai miatt idõtálló csomagolóanyag típus. Könnyû formázhatósága, valamint az a képessége, hogy tökéletesen szigetel, nem korródálódik és nem engedi át a folyadékot, méltán teszi az üveget sok élelmiszer számára kiválóan alkalmas, biztonságos és értéknövelõ csomagolássá. Az üvegek színe szerint a csomagolóipar fehér és színes üveget állít elõ. A fehér üveget  elsõsorban nem romlandó élelmiszerek és anyagok csomagolásához, míg a színes üveget az áruk, termékek fénytõl való védettségének biztosítása érdekében gyártják. Az üvegcsomagolásnak két hátránya van: törékenysége és viszonylag nagy tömege.

 
 
üveg formák

 
HOGYAN GYŰJTSÜK AZ ÜVEGET? 
Az üvegek hasznosításának elõfeltétele: a pontos különgyûjtés és az üvegek tiszta állapota. Az üveg, színek szerint megfelelõ módon gyûjtve, 100%-ban hasznosítható és a végtermék minõsége szinte azonos az eredeti üvegével. Nincs szükség a hasznosítás elõtti szétválogatásra sem, így sok idõ és energia takarítható meg. Az üveghulladék csak a gyûjtõszigeten vagy a hulladékudvarokban gyûjthetõ, mert a házhoz menõ, zsákos gyûjtés során az üvegszilánk kiszakíthatja a zsákot és sérülést okozhat. Érdemes végiggondolni: ha nem gyûjtjük szelektíven az elhasznált üvegeket,
azok nagy része soha nem hasznosul újra. Az üvegpalackokat viszont újra kell gyártani, amely a Föld természeti  kincseinek csökkenését jelenti, nem beszélve a hulladéklerakókon felhalmozódó szeméttömeg növekedésérõl.

 szelektív kuka


MI LESZ A SZELEKTÍVEN GYŰJTÖTT ÜVEGBÕL?
A hasznosítás elsõ lépéseként  amennyiben a gyûjtõedényekben nem voltak színenként külön gyûjtve  szétválogatják a fehér és színes üvegpalackokat, majd összetörik és mágnesek segítségével eltávolítják a közé keveredett fémdarabokat, kupakokat. Ezt az üvegtörmeléket megtisztítják és apróra zúzzák. Az összegyûjtött és
megtisztított csomagolóüvegek megfelelõ hõmérsékleten kilencszer kevesebb energiafelhasználás mellett újraolvaszthatók, tetszõlegesen formázhatók, ismét üveggé alakíthatók, megtartva eredeti tulajdonságaikat, a tisztaságot, az átlátszóságot.
A kevert üvegtörmelék zúzalék formájában az építõiparban és útépítéseknél hasznosítható. Fehér üveget csak fehér üvegbõl lehet hasznosítás útján elõállítani, míg a fehér üvegbõl színezéssel tetszõleges színû színes üveget lehet gyártani.

TUDTA ÖN,  HOGY…?
• ... a városi háztartási hulladék tömegének 8-10 %-a üveg?
• ... az üveg természetben elõforduló formája az obszidián?
• ... az elsõ üveghuták (üveggyárak) német földön, a római korban épültek?

Forrás: ökopannon.hu. wikipédia,Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.

Hozzászólások

[2010-11-12 23:24:59] Nem regisztrált felhasználó
Szerintem, a régi üveg visszaváltó helyek, megszüntetése,
nem egy jó ötlett/,beföttes,sörös, italos, üditős, bár-
milyen betétes /mert, az utcán kötnek ki.
Ha befőttes üveghez akar jutni az ember, sok pénzért meg-
kaphatja, de vissza már nem veszik..Lehet, hogy csak én látom igy, de sajnos ez van.!
[2010-11-28 14:09:12] Nem regisztrált felhasználó
Azt is hozzá kell tudni, hogy erre szakosodott fosztogatók felnyitják a konténereket, a tetejüket gyakran úgy hagyják és a benne található,visszaváltható üvegeket kilopják!
[2010-12-02 08:41:29] Nem regisztrált felhasználó
Nagyon nagy szamárság volt megszüntetni a befőttes üvegek viszaváltását!!!!!!!!Magyarország néha követhetné a gazdagabb országok példáját,mert nem véletlenül gazdagabbak!!!!Az emberek környezettudatosabban élnek!!! Tudatosítani kellene a fejekben a kidobni való hulladék sokrétűen újrahasznosítható,de egy kis odafigyelést igényel.Unokáink jövője miatt a mi feladatunk is lenne ,megóvni a környezetünket!!!!Sok idegesítő gyógyszer reklám helyett a SZELEKTÍV hulladékgyűjtést kellene REKLÁMOZNI!!!!
[2011-01-09 11:33:14] Veszeli Géza
szerintem kötelezni kellene minden boltot a visszaváltásra mert így nagy része a kukában köt ki.
[2011-01-11 10:55:04] Magyarné T. Irén
Bizony, ha régen meg lehetett oldani a visszaváltott üvegek újratöltését, akkor most miért nem? Olcsóbb a szelektív gyűjtés: szállítás, benzin, sofőr fizetése, kocsi fenntartása, beolvasztás, újra öntése az üvegnek..... ?
[2011-01-28 12:15:21] Nem regisztrált felhasználó
mit kell hova rakni? mert ezen a oldalon nem lehet semmit se megtalálni
[2011-02-28 19:01:33] Császár Viktor
Az semmi, a volt munkahelyemen egy-egy esküvő, rendezvény után százával dobták kis a kis zöld Theodorás palackokat, a nem visszaváltható üditőspalackokat, a borosüvegeket, pezsgősüvegeket, stb. És ez még egy kisebb hely volt, az ilyen helyeket miért nem kötelezik a szelektív üveggyűjtésre?
[2012-02-09 17:05:48] Nem regisztrált felhasználó
Mert gazdaság élénkítő hatása van, ha nem ugyan abba az üvegbe töltik az üdítőt akkor ujat kell gyártani az üveggyárak mennek az üveget pedig be kell darálni ott is munkahely termett. Rem értitek!
[2012-08-04 21:21:35] Nem regisztrált felhasználó
Szeretnék megosztani pár információt az oldallal.
Az üveg 100%-os hasznosítása egy nagy csúsztatás, mivel a hivatkozott cikk írója az Ökopannon elérte a minisztériumnál, hogy a szín szerinti válogatás is hasznosításnak minősüljön így válogatás után már nem hulladékként van nyilvántartva és senki nem ellenőrzi tovább...viszont a milliárdos támogatást már lehívhatták...most minden megváltozott hála az új állami rendszernek...
[2014-06-01 23:45:08] Nem regisztrált felhasználó
az is csúsztatás, hogy az ún. otthoni kukába dobott üveg sosem hasznosul újra. de igen, megsúgom a szeméttelepen kiválogatják a futószallagos munkások, én is csináltam egy időben.
[2014-12-09 18:18:02] Nem regisztrált felhasználó
Tisztára mosott BEFŐTTES uborkás és hasonló igényesnek tizedáron néhány darab átadó.
[2014-12-11 23:38:21] Nem regisztrált felhasználó
Csatlakozz hozzánk, harcoljunk együtt a környezet szennyezés ellen zöldség - gyümölcs újrahasznosítás útján!

HOGYAN SEGÍTHET
Beszéljen a helyi élelmiszerboltokkal, társasházakkal, éttermekkel, zöldségboltokkal, iskolákkal ,közintézményekkel, hogy gyűjtsék szelektíven a zöldség, gyümölcs hulladékot.

Bioferet biztosítja a gyűjtőedényt, és a rendszeres elszállítást
MIÉRT JÓ EZ?
A legfontosabb, hogy nem károsítjuk tovább a környezetet, továbbá csökkentjük partnereink költségeit, hiszen nem a drága kommunális hulladékdíjat kell kifizetni

Újrahasznosítjuk a hulladékot, és kiváló minőségű virágföldet hozunk létre

Zöldhulladék szállítás, természetesanyagok vegyszerek nélkül, zöldség-gyümölcs hulladék újrahasznosításútján!

Jelentkezés, informálódás
fodorgyula@bioferet.hu

Egyéb info:
info@bioferet.hu


Web:
http://bioferet.hu/
Facebook:
https://www.facebook.com/Bi0feret
Twitter:
https://twitter.com/Bi0feret
[2015-04-21 10:26:51] Nem regisztrált felhasználó
Tinnyéről hova vigyem a szelektív üveghulladékot? Én legközelebb a solymári Auchan gyüjtőjét ismerem. Nincs közelebb is?


Szelektív hulladékgyűjtők


Szelektív infó
Gyakori hulladékok
Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

Nekünk a környezet is számít
Metria.hu csomagolástechnika | Csomagolva többet ér

Szakfordítás
Szakfordítás, Műszaki fordítás, Hivatalos fordításMedia Markt szelektív hulladékgyűjtés környezettudatos Használt készülékek visszagyűjtése, Elhasznált elemek gyűjtése
 környezetbarát termék környezettudatos reklámajándék, Újrafeldolgozott alapanyagokból,
ez csak természetes...
 Recucc.hu A régi tárgyak életre kelnek. Használd újra!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   

 

Kategóriák
Papír hulladék
   Tudta Ön, hogy...
   Mik tartoznak ide?
   Hova dobható?
   Mit ne csináljunk!
Műanyag hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fehér üveg hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Színes üveg hulladék
Fém hulladék
   Mit tegyünk? Mit ne tegyünk?
   Tudta Ön, hogy...
Italos kartondoboz hulladék
Szárazelem hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Gyógyszerhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Zöld hulladék
Szerves hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Világítótest hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Elektronikai hulladék
   Tudta Ön, hogy...
CD, DVD adathordozó hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Vegyipari hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Hulladékolaj
   Tudta Ön, hogy...
Üveg, porcelán hulladék
Gumihulladék
Textilhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fahulladék
   Tudta Ön, hogy...
Építési és bontási hulladékok
Hulladékvíz
   Tudta Ön, hogy...
A szelektív hulladékgyűjtésről
Környezetinevelés segédanyagok
   ÖKO játék
   Könyv
   DVD CD
Környezettudatos
Hulladékgyűjtési akciók
Partnerek
   1001 Környezettudatos tipp és vásártér
   Ecopromo reklámtárgyak
   Kirakat.Szelektiv.HU
A Szelektív.hu információi
   Kampányok
   Sajtóközlemények
Önkormányzatok
   Trizs község
Hulladékkereső
Nyeremények

Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.
   Mo. legnagyobb választéka környezetbarát termékekből  
           
     Ecopromo  Mit főzzünk ma?  Pontvelem  etk önkormanyzati klub
 Bevezetem.hu
 
 EcoLounge  hypnosia  Recucc.hu  Kérjen árajánlatot Intézményi Szelektív Hulladékgyűjtés-re  A Plastik Re-produkt Kft. 2008-ban, hasznosítható anyagok, csomagolási hulladékok és más műanyag alapú gyártásközi selejtek elszállítására, ezek megfelelő és gazdaságos kezelésére alakult. Fő tevékeny 

         
           
976