A színezõanyagokat azért keverik az élelmiszerekbe, hogy a vásárlók szívesebben megvegyék az árut, amely az adalékkal "friss"-nek vagy "természetes"-nek tûnik. Az élelmiszer-adalékok egyáltalán nem jelentenek újdonságot, hiszen már régóta sózzuk-borsozzuk az ételeinket. Érdekes módon a nátrium-kloridnak még sincs E-száma.
A színezõanyagok többnyire bonyolult szerves molekulák; közéjük tartozik a klorofill (E140). A színezéshez elemeket is használnak, például szenet (E153), alumíniumot (E173) – gondoljunk a süteményeken csillogó "gyöngyökre" –, ezüstöt (E174) és még aranyat (175) is. Egyszerû szervetlen színezõanyagok például a vas-oxidok és vas-hidroxidok (E172), a kalcium-karbonát (E170) és a titán-dioxid (E171). Ez utóbbi színezi például fehérre a borsmentás tölteléket.
A tartósítószerek közé tartozik a kén-dioxid (E220), a nátrium-szulfit és nátrium-diszulfit (E221, E223)), a kálium-diszulfit (E224), a kalcium-szulfit és a kalcium-diszulfit (E226, E227). A kén-dioxidot és sóit már az ókori Egyiptomban is felhasználták. Ezek a vegyületek ma gyakran kimutathatók a borokban. A húsok tartósításához kálium- és nátrium-nitritet (E249, E250) és -nitrátot (E252, E251) használnak. A sonka a nitritektõl lesz étvágygerjesztõen rózsaszín. Az ecetsavval (E260) és kálium-, nátrium-, kalcium-sójával (E261, E262, E263) a savanyúságot tartósítják.
Felhasználásukkal nő a tészták gépi megmunkálhatósága, könnyebb a megfelelő szemcsésség, a habosság vagya krémszerűség beállítása. Ezzel együtt alapanyag is megtakarítható, hiszen így az anyagba több víz vagy levegő keverhető. Stabilizátorok. az élelem fizikai, kémiai állapotát őrzik meg általuk.
Az "egyéb" vegyületek közül ismerõs lehet a nátrium-karbonát vagy -hidrogén-karbonát (E500), a kálium-, ammónium-, magnézium-karbonát vagy -hidrogén-karbonát (E501, E503, E504), a sósav (E507) és ennek kálium-, kalcium- és ammónium-sója (E508, E509, E510). Használnak lúgos vegyületek is, például nátrium-, kálium-, kalcium-, ammónium- és magnézium-hidroxidot (E524, E525, E526, E527, E528).
(x) Reklám

Az egészséges mosoly kezdete – fogapolas.hu

Webfejlesztés Szoftverfejlesztés Digitális marketing - TIDYMAN.hu

használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...
(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!
A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása
A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/
http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés
https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!
Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/

