Elemek fajtái

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-02-04 09:44:05

Minőség szerint: 3 nagy kategóriába oszthatók a háztartásban használt elemek: -normál, -féltartós, -tartós. Az elemeket a felhasználás területe szerint válasszuk. Az „L” jelöléssel ellátott elemek „alkáli” megnevezést is kapnak, ezek a legjobb minőségűek a három kategóriából.(x)

Milyen elemek vannak?

Köznyelv:                           Nemzetközi:

Mikroceruza                       AAA (R3)          
Ceruza                                AA (R6)
                    
Baby                                    C (R14)
                          
Góliát                                  D (R20)
                          
Lapos                                 4,5V-os (3R12)
                          
Rádió                                  9V-os (6F22)
 
 
Akkumulátorok:
Ha különösen sok elemet használ, célszerű áttérnie inkább akkumulátorra. Minden típusban léteznek már, melyekkel kitűnően helyettesítheti az elemeket. Egy akkumulátor helyes használat mellett akár több száz töltés-kisütés periódust is kibír, ezáltal ennyi elemet képes helyettesíteni. Az akkumulátoroknál a méret kiválasztása mellett fontos a kapacitás is. Manapság már léteznek 2800 mAh-s ceruza akkumulátorok is. Itt a modernebb típusok NiMh összetételűek.

Mit ne tegyen?
  1. különböző típusokat egy készülékbe ne használjon
  2. ne dobja az elhasznált elemeket a szemetesbe, vagy a természetbe, hanem vigye azt a gyűjtőhelyekre
  3. az illegális hulladék elhelyezés bírságot vonhat maga után és szennyezi környezetünket is  
Hogyan működik Magyarországon az elem-visszagyűjtés finanszírozása?
A 181/2008-as (VII.8.) Korm. rendelet szabályozza a hordozható elemek/ akkumulátorok visszagyűjtési kötelezettségét.

A törvényalkotók törekvése (a gyártók/importőrök koordináló szervezeten keresztüli kötelezettség teljesítése) sikeresnek tekinthető, hiszen csak nagyon kevesen választják a saját maguk általi elemvisszagyűjtést és ártalmatlanítást a hétköznapi nyelven „rossz elemek” és „rossz akkumulátorok” esetében.
 
Ingyenesen elem / akkumulátor visszagyűjtő pontok kialakítása:
A kötelezettek (gyártók, importőrök) általi befizetések lehetővé teszik, hogy a Re-Bat Nonprofit Kft. ingyenesen alakítson ki gyűjtőpontokat az egész országban /gyűjtőpont létesítés) Iskolákban, Kereskedelmi egységekben, Önkormányzatoknál… és az ott összegyűlt elem/akkumulátor hulladékot térítésmentesen elszállítsa.
 
A lemerült-, elhasználódott elemek begyűjtését az arra kialakított elemgyűjtő pontok végzik. Ide a telefon-, notebook-, barkácsgépek-, szünetmentes tápegységek már nem használható akkumulátorai is bedobhatók.
 
Az így visszagyűjtött lemerült elem és akkumulátor nem keveredik a kommunális hulladékkal, hanem feldolgozásra és újrahasznosításra kerül.

Mi történik azokkal az elemekkel / akkumulátorokkal, melyek nem legálisan kerülnek értékesítésre?
A kérdés az: hogyan lehet kényszeríteni a „fekete gazdaság” szereplőit, hogy a rendszer befizetői legyenek(?), hiszen csak ebből lehet fedezni az elem / akkumulátor visszagyűjtési, ártalmatlanítási és újrahasznosítási költségeket.
A rendszeren kívüli, legálisnak nem mondható értékesítési csatornák árelőnye még jobban megnő, hiszen az adó megfizetésén kívül, még a visszagyűjtés költségei sem terhelik az elemeket.
 

Vannak-e hasznosítási lehetőségek?
Az Uniós direktívák az újrahasznosítást is előtérbe helyezik. A Re-Bat Nonprofit Kft. 2007-ben már elkezdte a rossz-, elhasznált elemek / akkumulátorok kísérleti jellegű újrahasznosítását, megelőzve a hazai gyakorlatot. Az ipari méretekben is működőképes elem és akkumulátor újrahasznosítási technológia, várhatóan 2009.év végére lesz mindenki számára elérhető. Ez természetesen drágítani fogja a rendszer működését, de sokkal hatékonyabb lesz az emberek és a környezet megóvása szempontjából.
Forrás: http://www.rebat.hu

Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

(x) Reklám

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása

Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/

TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.

Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés

Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!

Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/