Kampány a házi hulladékégetés ellen

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2016-11-16 20:12:23

Az a jó vidéki levegő?! - Önt is zavarja a kertekből, kéményekből felszálló fekete füst, a fákon, növényzeten megülő korom, a fanyar égett szag?(x)

Sokan nem tudják, de a kerti és háztartási hulladékok égetése illegális, nem beszélve arról, hogy erősen környezetszennyező, egészségkárosító tevékenység. A Humusz Szövetség kampánya nem csak a kockázatokra hívja fel a figyelmet, de tanácsokat is ad a megfelelő tüzelésre és hulladékkezelésre a http://humusz.hu/haziegetes oldalon.

Magyarország légszennyezettsége jelenleg Kínáéval vetekszik. Amint ősszel lehullanak az első falevelek, rögtön máglyára is kerülnek. A kerti hulladékok szabadtéri égetése a 2015. március 5-től hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzat értelmében tilos, a bírság minimum 100.000 Ft, de akár az 500.000 Ft-ig is terjedhet. Ugyanez a helyzet a szabadtéren és a kazánokban elégetett háztartási hulladékokkal is, azt azonban a 2010. évi levegő védelméről szolgáló kormányrendelet szabályozza. Ha azt vesszük észre, hogy szomszédunk a jó szó ellenére is hulladékot éget, a rendőrséghez, tűzoltósághoz vagy járási hivatalokhoz fordulhatunk segítségért. Ezek a szabályozások mind a mi érdekeinket védik, ugyanis súlyos környezeti és egészségügyi következményekkel jár a hulladékok elégetése.

Ha hulladékot égetünk, akkor a füst elszáll, de nem megy messzire. Belélegezzük a tüdőnkbe, tartalma rákerül a növényzetre, a talajra, bemosódik a talajvízbe. A légszennyezés a világon a negyedik leggyakoribb halálok. Ezen belül a szálló por jelenti a legnagyobb kockázatot, mert a felületén megtapadnak a hulladékégetésből származó mérgező anyagok, kis méretük miatt pedig a légzőszervrendszeren keresztül a véráramba is eljutnak.

A műanyag a háztartási hulladék harmadát is kiteheti sokféle felhasználási módja miatt, így ott is találkozhatunk vele, ahol nem is gondolnánk. Bútorok, ruhák, újságpapírok, italoskarton-csomagolások is tartalmazhatnak műanyag összetevőket. A fahulladék felülete is kezelt, amelyek égetésével szintén mérgező anyagok szabadulnak fel. Ezen anyagokkal hosszú távon érintkezve az alábbi egészségügyi kockázatoknak tesszük ki magunkat: légzőszervi megbetegedések, daganatos elváltozások, idegrendszeri problémák, szívinfarktus, agyvérzés, csökkenő immunreakció, szem- és bőrirritáció, keringési zavarok, csökkent szellemi képesség.

A hulladékok égetésével a tüzelőberendezésünket, kéményünket is rongáljuk, így csökkentve azok teljesítményét és élettartamát. Ráadásul a hulladékok fűtőértéke minimális, így hőenergiát is alig lehet kinyerni belőlük.

A fűtés hatékonysága többféleképpen növelhető: a ház megfelelő szigetelésével, a tűzifa időben történő megvásárolásával, száraz helyen történő tárolásával, akár brikettek használatával. Gyújtósnak pedig kizárólag olyan papírt használjunk, amely egynemű, nem túlzottan színes és fényes felületű, azaz nincs agyonkezelve vegyi anyagokkal és nem tartalmaz műanyagot.

Hulladékunk kezelésére pedig nem az égetés a megoldás. Kerti hulladékunkat komposztáljuk, hulladékunkat gyűjtsük szelektíven, de a legfontosabb, hogy tudatos fogyasztói döntésekkel csökkentsük mennyiségét. Ugyanis a hulladékkezelés legjobb módja a megelőzés.

A Humusz Szövetség kampánya kapcsán a http://humusz.hu/haziegetes oldalon bővebb információt találhatnak a veszélyekről és a helyes tüzelésről, hulladékkezelésről, továbbá egy kvíz kitöltésével szemléletformáló ajándékcsomagot lehet nyerni.

Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

(x) Reklám
UV lámpa - Alkoholos UV filc, UV toll, Láthatatlan írás 


 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven