Én környezettudatosan élek, nem követek el #ökobűnt.

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2017-09-01 10:10:36

Környezetvédelmi kampány a közösségi médiában. Csatlakozzon Ön is posztjával, legyünk együtt tudatosabbak!Hogy épül fel #ökobűn kampányunk?(x)

2017 augusztus 29-én induló #ökobűn kampányunkhoz várjuk minden jó érzésű ember csatlakozását, akinek volt már valaha környezeti lelkiismeret furdalása. Célunk, hogy önmagunk és a környezetünkben élők figyelmét felhívjuk a gondatlanságból elkövetett hibákra, környezetre káros tevékenységekre. Ilyen lehet például: a feleslegesen vásárolt csomagolóanyag, vagy egy égve hagyott lámpa. Tanuljunk saját baklövéseinkből, és mutassuk meg, remélve, hogy mások is tanulnak belőle.Hogy épül fel #ökobűn kampányunk?
A #ökobűn kapányban bárki részt vehet, könnyedén lehet csatlakozni. Fotózzuk le a környezeti lelkiismeret furdalást okozó tárgyat, hulladékot, „bűnjelet”, amit mi követtünk el. A fotót posztoljuk egy vallomással Facebook/Instagram oldalunkra. A vallomásban térjünk ki a „bűntény” körülményeire, és arra is, hogy meglátásunk szerint mi lett volna a helyes alternatíva, ezzel buzdítva embertársainkat, hogy törekedjenek a jóra.

 „Én környezettudatosan élek, nem követek el #ökobűnt.”

Egészen biztos?

Többféle környezetbűnözés is előfordul: van, amikor mi magunk nem cselekszünk helyesen, a saját kényelmünket előtérbe helyezvén, és van, hogy egyszerűen nincs lehetőségünk helyesen cselekedni, mert pl: csak műanyag zacskó van a pékségben.

Az ökobűn lehet például egy NEM újrahasznosítható csomagolóanyag, szívószálakkal teletűzdelt koktél, egy eldobható polisztirol tányér, (a polisztirol /PS/ egy olyan műanyagfajta, amit hiába gyűjtenénk szelektíven, mert nem megoldott az újrahasznosítása.) melyek egyetlen használat után hulladékégetőbe vagy hulladéklerakóra kerülve tovább szennyezik környezetünket.

Mondjunk nemet a felesleges hulladékra! Válasszuk a minél kevesebb csomagolóanyagot, vigyünk éthordót magunkkal, és kerüljük az olyen helyeket, ahol nincs lehetőség alternatívára.

A hulladéktermelésen, pazarláson kívül számos más területen is ökobűnbe eshetünk: gondoljunk csak például a közlekedési, energiafelhasználási, étkezési, vízfogyasztási szokásainkra, az állat- és növényvilág károsításával járó cselekedetekre.

Mi a célunk ezzel a kampánnyal?
A kampány nem más, mint figyelemfelhívás saját magunk és a környezetünkben élők számára, a tudatosságról, tudatos vásárlásról, fogyasztói magatartásról, pazarló életmódról.. A legfontosabb, hogy itt senki nem mondja meg mit tettünk rosszul itt az ember saját lelkiismerete szólal meg: „Ezt lehetett volna másképp is”. Felismerni saját hibánkat nem szégyen. elmenni mellettük felelőtlenség. A kampánnyal semmi esetre sem a megszégyenítés a célunk, hanem a figyelem felhívás, a jóra ösztönzés. Ösztönözni embertársainkat, barátainkat és ösztönözni a gyártókat, vendéglátósokat, multikat (a sor még sokáig folytatható) a környezetbarát megoldásokra való átállásra.

A Humusz Szövetségről:
A Humusz célja, hogy Magyarországon a fenntartható, természeti erőforrásokkal takarékosan bánó életmód napi gyakorlattá váljon.

Azért dolgozunk, hogy rendelkezésre álljon az ehhez szükséges ismeret és akarat az egyénekben és közösségekben, a szakmai döntéshozók, szakemberek és az oktatási szektor szereplői körében, illetve kialakuljon a szükséges társadalmi, gazdasági és környezeti feltételrendszer.

A nulla hulladék felé vezető úton eszközeink a tájékoztatás, az oktatás és tanácsadás, a jó gyakorlatok felkutatása, kidolgozása és megvalósítása, valamint a közösségi együttműködések ösztönzése.

 

Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

(x) Reklám

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása

Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/

TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.

Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés

Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!

Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/

Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.