2000 tonna gyógyszerhulladék

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2005-06-11 00:35:31

Hazánkban évente körülbelül 2000 tonna gyógyszerhulladék keletkezik, amely a lakosság által fel nem használt, lejárt szavatosságú humán gyógyszerekből és azok csomagolásából tevődik össze, és amelynek egy része a jelenlegi gyakorlat szerint a kommunális hulladékba kerül.(x)

Egészségügyi miniszteri rendelet a fel nem használt (emberi) gyógyszerek és csomagolásuk hulladékainak kezeléséről, megsemmisítéséről.

Ez elsősorban az emberi egészségre, másodsorban a környezetre veszélyes. Ebből a mennyiségből becslések és a nemzetközi tapasztalat szerint 300 - 500 tonnányit lehetne szelektíven visszagyűjteni a lakosságtól a gyógyszertárak közreműködésével, a szükséges eszközök biztosításával.


A maradványgyógyszerek, mint veszélyes hulladék begyűjtése, szállítása és megsemmisítése uniós tagságunkból is adódó kötelezettség. A lakossági gyógyszerhulladékok kezeléséről az EU-ban nincs egységes szabályozás, a tagállamok saját maguk döntenek ezen speciális hulladék kezeléséről. A most megszületett rendeletben az egészségügyi tárca meghatározza a gyártók, forgalmazók és felhasználók kötelezettségeit, az ártalmatlanításig tartó folyamat szabályait.

A rendelet a kihirdetést követő hatodik hónap elteltével, 2005. december 1-jén lép hatályba, azonban vannak olyan környezettudatos gyógyszertárak - a 2003-ban Cegléden, Csemőn és Nyársapáton végzett modellkísérletben részt vett patikákon kívül - ahol már most is, illetve még december előtt elfogadják a betegektől a bevitt gyógyszerhulladékot. Ez azonban eseti kezdeményezés, szervezett formák között a visszagyűjtés 2005. december 1. után zajlik majd.

A megfelelő gyűjtőedények biztosítása, kihelyezése a gyűjtőpontokra, a szállítás megszervezése, a hulladék elégetéssel történő ártalmatlanítása a gyártók, illetve nagykereskedők feladata. A gyógyszerhulladék ártalmatlanításának éves becsült költsége 150-200 millió forint, amely a gyártókat és a nagykereskedőket terheli - a visszagyűjtés logisztikai feladatainak szervezésére létrehozhatnak non-profit koordináló szervezetet, vagy már meglévő szervezethez csatlakozhatnak.


Egészségügyi miniszteri rendelet


Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

(x) Reklám

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása

Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/

TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.

Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés

Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!

Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/

Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.