Zöld Kommandó 2010

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-02-17 07:00:25

Négy évvel ezelőtt, 2004-ben indult útjára a Zöld Kommandó akciósorozat, amely a zöldbűnözés visszaszorítását tűzte ki céljául. 2008-ban Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter zéró toleranciát hirdetett a zöldbűnözéssel szemben.(x)

2010-ben is folytatódik a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Kommandó akciósorozata, amely a zöldbűnözés visszaszorítását tűzte ki céljául. Tavaly a roncsautók és az illegális autóbontók ellen lépett fel a tárca, a hatóságok május elejétől november végéig 421 helyszínt ellenőriztek, közel 12 ezer tonna hulladékra több mint 316 millió forint bírságot szabtak ki. Az idei akciósorozat az építési és bontási hulladék engedély nélküli kezelésének visszaszorítása érdekében lép fel.

Tavaly a roncsautók és az illegális autóbontók ellen lépett fel a tárca, a zöldhatóságok május elejétől november végéig 421 helyszínt ellenőriztek (ebből 254 társhatósági részvétellel zajlott), közel 12 ezer tonna hulladékra több mint 316 millió forint bírságot szabtak ki. A hatóságok mintegy félszáz esetben azonnal betiltották a hulladékkezelési tevékenységet, 4 esetben pedig büntetőfeljelentést tettek. A 2009-es ellenőrzéssorozat kapcsán összesen 169 kötelezés és bírság kiadása várható.

A környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek ellenőrzéseik során több esetben találtak engedély nélkül kezelt építési és bontási hulladékot. Számos bejelentés is érkezett természetjáróktól, hogy elhagyott hulladékot találtak kirándulás közben. 2010-ben a zöldhatóságok az építési és bontási hulladék engedély nélküli kezelésének visszaszorítása érdekében lépnek fel február 8. és június 30. között.

Az építési és bontási hulladékkal történő engedély nélküli területfeltöltések, hulladéklerakások környezeti kockázata jelentős. A természetvédelmi értékek –élőhelyek- a víz védelme sérülhet, környezet-, illetve természetkárosítás fordulhat elő. Mind az emberi javakra, mind az életre is veszélyes lehet, ha nem megfelelően töltenek fel egy területet. Hulladékgazdálkodási szempontból a megbízható tervezést veszélyeztetheti, ha az építési és bontási hulladékra, mint specifikus hulladékáramra vonatkozó adatok hiányosak.

Az ellenőrzések elsődleges célja az engedély nélküli kezelések felderítése és az építési és bontási hulladékot szállító cégek vizsgálata. A vizsgálatnak fontos szerepe van a szemlélet-és tudatformálás területén is.

A Zöld Kommandó ellenőrzési akciósorozat végrehajtásába bekapcsolódnak az érintett társhatóságok, a polgári védelem helyi szervei, a nemzeti park igazgatóságok, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok, civil szervezetek, zöldszervezetek, természetbarátok és a lakosság.

Az akciósorozat február 8-án indul adatgyűjtéssel, ellenőrzési terv kidolgozásával, a helyszíni ellenőrzések március 8-31. között tartanak.
Forrás: www.ktm.hu

Zöldkommandó ellenőrzései
Hulladéklerakó felmérés Közép-Magyarországon EU támogatássalGyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven