Átadták az új hulladékkezelő központot Kerepesen

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-07-06 00:07:21

Pest megye észak-keleti részének 208 ezer lakosát szolgálja ki a kedden átadott Kerepes Ökörtelek-völgyi hulladékkezelő központ. Az új létesítményben 61 település kommunális és szelektíven gyűjtött hulladékát dolgozzák fel.(x)

A több mint 2 milliárd forintból (nettó 8.177.000 euróból) megvalósított létesítményben gyűjtőszigetes és hulladékudvaros szelektív gyűjtést, az újrahasznosítható anyagok utóválogatását, a mechanikai és biológiai hulladék előkezelését, valamint komposztálást végeznek.
Az Ökörtelek-völgyi központban dolgozzák majd fel a térségben szelektíven gyűjtött hulladékokat, amelyeket szétválogatnak, báláznak, majd a hasznosító üzemekbe szállítanak.

A lakott területektől távol eső komplexum évente 100 ezer tonna hulladékot dolgoz fel a váci és a kerepesi gyűjtőkörzetből, és mintegy 90 embernek biztosít munkahelyet. A központ oktatási feladatokat is ellát majd: az érdeklődők megismerhetik a hulladékkezelés legújabb módszereit, eredményeit és feladatait.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az átadás alkalmából elmondta: Magyarország az uniós prioritási listát kívánja megvalósítani a hulladékgazdálkodás területén. El kell érni, hogy sokkal kevesebb hulladék keletkezzen; ezt követi a szelektív gyűjtés, újrahasznosítás, majd a fizikai-kémiai eljárásokkal történő semlegesítés. Az égetés csakis akkor megoldás, ha az összekapcsolódik a tudatos energiatermeléssel. A kezelési folyamat végén már csak az kerül lerakásra, ami hasznosíthatatlan. A rekultivációt illetően hozzátette, annak teljes körű formáját tartja támogatandónak.

Az államtitkár hangsúlyozta: erősíteni kívánják az állam szerepét, nem lehet továbbhárítani azokat a feladatokat, amelyeket az államnak kell elvégeznie. Ezekhez a feladatokhoz az államnak biztosítania kell az emberi erőforrást és a pénzt.

Gémesi György, az Észak-kelet-Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke beszédében elmondta: a nógrádmarcali után a kerepesi hulladékkezelő átadásával egy regionális program valósult meg. A hulladékkezelőben európai színvonalú technológiát vezettek be, és a jövőben is a legkorszerűbb megoldásokat kívánják alkalmazni.

Szűcs Lajos, a Pest Megye Közgyűlés elnöke arra mutatott rá, hogy a beruházással javul az itt lakók életminősége. Úgy fogalmazott: a szeméthegyek felszámolása fontos feladat, de legalább ennyire fontos, hogy közelebb kerüljön az emberekhez a környezet megóvásának témája és az önálló cselekvés lehetősége: ismerjék fel, hogy a szelektív gyűjtéssel értékeket teremtenek.

A felszólalásokat követően Illés Zoltán, Gémesi György, Szűcs Lajos, valamint Bóth János és Franka Tibor, az Önkormányzati Társulás társelnökei felavatták az új hulladékkezelő központot.

Forrás: www.kvvm.hu  
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven