Szelektív hulladékgyűjtés Várpalotán és Pétfürdőn

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-08-09 00:24:38

Sokat beszéltünk, írtunk már a szelektív gyűjtőszigetekről. Jó-e nekünk, és milyen feladatot lát el, hisz legtöbb esetben bizony nem szemet gyönyörködtető látvány a környéke. Sokan mondják, nem ez a megfelelő gyűjtés mód. Többen városban, kerületben már a házhoz menő szelektív gyűjtést indítják be.(x)

A Várpalotai Közüzemi Kft., az Egészséges Várpalotaért Egyesülettel együttműködésben, Várpalota és Pétfürdő teljes területére kiterjesztette a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszert. A program részleteiről Helt Tamást, a Kft. igazgatóját kérdeztük.

Mi ösztönözte a szolgáltatót az új rendszer megvalósítására?

Egy-egy városrészben indítottuk el a programot, mely összesen kb. 850 családi házat, vagyis 3900 családot fed le. Emellett a 2006-ban kialakított szelektív gyűjtőszigetek sikeresen működnek, az itt elhelyezett, szelektíven gyűjtött hulladékok mennyisége évről évre nő, tisztaságuk javul. A hulladékok szelektív gyűjtésével csökken a lerakott hulladékok mennyisége, ezáltal csökkentve a környezetünket szennyező forrásokat. A csomagolási hulladék érték, hiszen megfelelő válogatás után másodanyagként felhasználható különböző termékek gyártásához.
 
Kellett emiatt módosítani a helyi hulladékgazdálkodási rendeletet?

Erre nem volt szükség, a szelektív hulladékgazdálkodási rendszer eddig is működött.

Gazdaságosabb-e ez a megoldás a szolgáltatónak, mint a szigetes? Milyen jellegű plusz költségeket és milyen megtakarítást, bevételt jelentett az új módszer?
 
A házhoz menő gyűjtésnél a családok a műanyag, papír és fém frakciókat együtt gyűjtik, a gyűjtő autónak minden egyes háznál meg kell állnia és a 120 literes kukákat kiürítenie. A válogató csarnokban dolgozóknak az együttesen gyűjtött hulladékokat frakcióikra kell válogatniuk. A módszer előnye, hogy a lakóknál helyben rendelkezésre áll a tároló edény, ezáltal hatékonyabb a gyűjtés, a kukák közelsége nagyobb motiváló tényező a családi házban lakóknak. A szigetes gyűjtés esetében a különböző hulladékfrakciók elkülönítetten kerülnek begyűjtésre, kevesebb a munkaigényük. A gyűjtőjárat mindig csak egy adott frakciójú hulladékot tud begyűjteni, így egy szigethez annyiszor kell visszatérnie, ahány frakcióból áll, ez megnöveli a szállítási távolságot. A társasházakban lakóknak a hulladékokat el kell vinni a szigetekig és ott külön szelektálni, azonban a szigeteket úgy alakítottuk ki, hogy minden társasházban lakó számára elérhető közelségben legyenek.


 

Tovább olvasom a cikket: Humusz.hu

 
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven