Nyuszi hopp , nyuszi hopp...

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2011-01-27 00:45:23

Napjainkat kisebb nagyobb elemmel működő elektronikus eszköz veszi körül. Ceruzaelem, mikroceruza, 9 Voltos elem, hatalmas góliát elem és annak kistestvére. A száraz elemekkel az a baj hogy előbb vagy utóbb eldobandó hulladék lesz belőle.(x)

A szárazelemeket helyettesíthetjük azonos méretű, elemben kisebb kapacitású akkumulátorokkal. Igen! Jó tudni, hogy a látszólag azonos méretű akkumulátorok általában kisebb kapacitásúak. Míg a száraz ceruza elem 1.5 Volt feszültséget ad. Addig a hasonló méretű ceruza akkumulátor csupán 1.2 Volt. Ez a különbség sok esetben a a kritikus feszültség a készülékek működésénél legyen a LED-es lámpa, rádió, vagy fényképező.

Az is igaz, hogy egyre gyakrabban a készülékeket akkumulátorok feszültségszintjére tervezik, mely a hulladékképződés szempontjából mindenképpen előnyös. Az újratölthető akkumulátorokat akár ezerszer is újra és újra lehet tölteni. Így eldobás helyett újrahasználhatjuk. 
 


 
Ettől függetlenül sok esetben nem tudjuk kikerülni hogy nem tölthető akkumulátort tudunk alkalmazni. Ekkor feltétlenül tartós elemeket vásároljunk!

Ma az ugyanabban a méretben gyártott alkáli elemek valamivel nagyobb kapacitásúak, mint a Ni-MH akkumulátorcellák. Meg kell jegyezni, hogy bár az akkumulátor az energiát hosszú ideig tárolni tudja, ez az idő (néhány hónap) azonban nem mérhető össze az alkáli elemek élettartamával (néhány év). Az akkumulátorcella ára azonos nagyságrendben van az azonos méretű alkáli elemével, viszont akár 1000-szer feltölthető, így alkalmazása sokkal gazdaságosabb (de rövidebb energiatárolási ideje miatt csak gyakran használt berendezések üzeméhez ajánlható).
Forrás: Alkálielem - akkumulátorcella
 
alkali_tartos_elem_hulaldek
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven